U zapadnom predgrađu Budimpešte unutar trgovačkog centra Campona na gotovo 3000 metara kvadratnih nalazi se Tropicarium s akvarijem u kojem zaron s morskim psima košta 250 eura!

Tropicarium je moderna vrsta zoološkog vrta ispunjena egzotičnim životinjama. Iako je Tropicarium otvoren još 2000. godine, redovi za ulaznice i danas su stvarno ogromni.

U prvoj dvorani je u brojnim akvarijima predstavljen životinjski svijet mađarskih rijeka i jezera. Nakon toga se prolazi građenim stazama kroz južnoameričku kišnu šumu ispunjenu aligatorima, kornjačama, pticama, zmijama, majmunima… Zatim slijedi prostorija s kukcima, minijaturnim otrovnim žabama, gušterima i na kraju kraljevstvo podmorja. Desetci akvarija s bezbrojnim vrstama riba tropskih mora, plitkim bazenom u kojem se mogu maziti raže i kao kruna svega veliki akvarij s morskim psima koji je otvoren prema publici s dvije strane te kroz koji prolazi stakleni tunel kao najveća atrakcija ovoga životinjskog zatvora.

Za ronioce je rezerviran sporedni ulaz sa strane koji stepenicama vodi u prostore za djelatnike. Tamo se nalazi postrojenje za održavanje vode, ulaz u akvarij i metalni kavez, valjda za svaki slučaj (ako kakva riba poludi), svlačionica, tuševi i kompresor. U akvariju uvijek može roniti samo jedan ronilac zajedno s voditeljem ronjenja iz Tropicariuma. Svu opremu osim boce i olova morate donijeti sami, a roni se, što je u Europi rijetkost, s aluminijskim bocama. Temperatura vode je ugodnih 24 stupnja Celzija.

U akvariju kao najzanimljivije životinje obitavaju tri zmijozubke sive (Carcharias taurus) ili sand tiger shark koje kruže gornjim dijelom akvarija i pokazuju određeni interes za ronioce. S druge strane pas tupan (Carcharhinus plumbeus) ili sandbar shark kruži donjim dijelom akvarija potpuno nezainteresirano i znatno brže od zmijozupki sivih. S ostalim ražama po pijesku se vuku ili plivaju dvije vrste ražopsi ili riba gitara (Rhinobatos rhinobatos) i (Rhina ancylostoma).

Kad se spustite u akvarij nekako se osjećate kao u cirkusu. Djeca i roditelji vas gledaju sa svih strana pa imate osjećaj da plaćate ronjenje kako biste bili dio showa za posjetitelje jer im je svima zanimljivije vidjeti ronioca među morskim psima nego same morske pse. Naravno, oni ne znaju da su te životinje uglavnom bezopasne za ronioce pa se svi zajedno čude vašoj hrabrosti.

Morski psi nečujno kruže akvarijem i prolaze tik uz vas da ni ne osjetite, tek znate da su tu kad ulovite njihovu glavu s lijeve ili desne strane perifernim vidom. Potpuno bešumno kretanje takve velike životinje u svakom slučaju mora kod vas izazvati respekt. Ako im se postavite u putanju da biste ih uslikali, bez pardona će se zaletjeti u vas.

Djeca plješću svojim ručicama, a roditelji se čude. Mašu vam i Vi mašete njima. Bez obzira na sve, tijekom 50-tak minuta (koliko je dozvoljeno vrijeme zarona) imat ćete dovoljno vremena da se gotovo sprijateljite sa svim većim životinjama, da im dadete nadimke, predvidite njihovo ponašanje, da ih pomazite u prolazu ili se koji puta sudarite.

Samo ronjenje po sebi i nije nekakvo veliko ronilačko iskustvo, međutim, svakako je zanimljivo biti unutar zatvorenog prostora s tolikim brojem velikih i u realnom svijetu relativno rijetkih životinja.

Za kraj si za uspomenu možete kupiti magnet, majicu ili neki drugi suvenir u njihovoj trgovini u kojoj također vlada ogromna gužva i pomama. Pitanje je sad kako takav akvarij fantastično funkcionira u Budimpešti koja je daleko od mora? Zašto takvo nešto mi ne bismo imali u Splitu, Rijeci, Zadru ili Dubrovniku?

Više o ronjenju u Tropicariumu i ostalim mađarskim “ronilačkim lokacijama” pročitajte u 23. broju SCUBAlife magazina.