Ronioci u Savi pronašli “potonulo blago” iz 17. stoljeća

128
ilustracija: Tanja Borović Šašo

Ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia iz Slavonskog Broda tijekom uobičajenog urona u rijeci Savi otkrili su ostatke drvenog plovila i keramiku za koje se pretpostavlja da potječu iz 17. stoljeća.

Lokalni mještani generacijama prepričavaju legendu o brodu koji je potonuo na tom području, a sad su slavonskobrodski ronioci na dubini od oko tri i pol metra otkrili stvarne tragove, keramičke posude od kojih je najveći broj takozvanih crepulja, posuda koje su nekad služile za pripremu jela na ognjištu. Ostaci pronađeni krajem srpnja predani su Muzeju brodskog Posavlja, a ravnateljica Muzeja Danijela Mitrović Ljubičić, najavila je kako će detaljno istraživanje lokaliteta uslijediti čim se ishode potrebne dozvole.

Da se nešto skriva na dnu rijeke prva je uočila Ivana Kljaić, članica KPA Marsonia kojoj je to bio tek treći uron u rijeku Savu. “Rijeka je bila bistra u odnosu na stanje kakva zna biti, a na dubini od oko tri i pol metra na kojoj smo ronili struja je bila iznimno jaka. Kolega Darko Čop i ja uočili smo pravilne krugove koji su odudarali od tla. Kada smo posude izvukli na površinu nismo bili svjesni značaja nalaza, no jako je lijep osjećaj i svakako poticaj za daljnje ronjenje”, objasnila je Ivana Kljaić.

Pronađeni predmeti javnosti su predstavljeni na prigodnoj izložbi 3. kolovoza u prostorijama Muzeja brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Ronioci KPA Marsonia i ranije su aktivno sudjelovali u podvodnim istraživanjima rijeke Save u suradnji s Muzejom, a najnoviji nalaz zasigurno je najznačajniji u 45 godina postojanja ovog kluba.