Ronioci Ruskog geografskog društva spremaju se razotkriti tajne ledenog ruskog jezera Labynkyr koje mnogim dosad neobjašnjenim pojavama zbunjuje znanstvenike.

Ovo jezero smješteno je u mjestu poznatom kao “Pol hladnoće” na kojem su izmjerene najniže temperature ikada zabilježene na Zemlji. Ujedno je i najveće jezero u regiji, nalazi se na nadmorskoj visini od 1020 metara, a znanstvenici nastoje otkriti zašto se zamrzava znatno sporije od jezera u neposrednoj blizini, čak i pri temperaturama od minus 60 stupnjeva Celzija.
Dok su susjedna jezera zimi prekrivena debelim ledom preko kojih uobičajeno prelaze i teška vozila, jezero Labynkyr najčešće nije u potpunosti zamrznuto ili je prekriveno tek vrlo tankim ledom. Poznato je i kao “ruski Loch Ness”, jer postoje izvješća iz prethodnih ekspedicija koja ukazuju na vodena stvorenja velikih dimenzija koja nastanjuju jezero. Zanimljiva je i neobična pukotina na dnu gdje se prosječna dubina od 52,6 metara spušta i do 80 metara dubine.
Istraživanje jezera Labynkyr provodi se uz pomoć svjetske ronilačke federacije CMAS, a Rusko geografsko društvo najavljuje kako će se ekspediciji pridružiti i Božana Ostojić iz Srbije, logistički stručnjak i CMAS-ova instruktorica ronjenja.

+ posts