Aleja vođa na Krimu

103

Obzirom da nema svjetskog medija koji ovih dana ne piše o Ukrajini i Krimu, ni SCUBAlife neće zaostajati po tom pitanju. 

No, umjesto napetosti i političkih obračuna velikih svjetskih sila mi ćemo ipak prozboriti o nečemu lijepšemu i bližemu našoj publici. Naime, u Crnom moru kraju Krima, u zaljevu Tarkahnut nalazi se prava mala sovjetska Atlantida koju jednim dijelom možete vidjeti na fotografijama u našoj galeriji odnosno u videu. 

Ovaj muzej smješten na zapadnom dijelu Krima djelo je ronioca Vladimira Borumenskoga. Nakon pada Sovjetskoga Saveza na tisuće figura i kipova nekadašnjih komunističkih lidera pobacane su na otpade. Vladimir je neke od njih uzeo i u vodi kreirao “Aleju vođa” u kojoj roneći možete susresti Lenjina, Staljina ili Karla Marxa. Tijekom zadnjih 20 godina muzej pod vodom se znatno proširio i sada zadrži više od 50 skulptura koje više nisu ograničene na komunističke simbole, već se tu nalaze i stvari poput replika londonskog Tower Bridgea, Eiffelova tornja ili nekadašnje vjetroturbine. 

+ posts