Dvije neeksplodirane mine otkrivene su nedavno na području sjevernog Jadrana, a prema njihovom stanju, obliku i dimenzijama pretpostavlja se da se radi o zaostalim protubrodskim minama iz Drugog svjetskog rata.

Mine su pronađene za vrijeme zajedničkog rekreativnog i istraživačkog ronjenja na razmjerno neistraženoj, izoliranoj lokaciji. Prva mina uočena tijekom ronjenja s autonomnim ronilačkim aparatom položena je na stjenovitom i strmom dijelu morskog dna na kojoj je vidljiv lanac za koji se pretpostavlja da je bio dio njezine opreme.

S obzirom na to da je poznato da su se protubrodske mine često postavljale u skupini da bi se “zatvorio” određeni prolaz ili područje drugim brodovima, detaljnije je pretraženo šire područje i na znatno većim dubinama. Za daljnje pretraživanje korišten je ROV (Remotely Operated Vehicle), odnosno daljinski upravljiva ronilica inspekcijske klase u vlasništvu Pomorskog fakulteta u Rijeci koja se koristi za edukaciju i razna istraživačka ronjenja.

Uz pomoć ROV-a na znatno većoj dubini pronađena je druga mina koja se nalazi djelomično ukopana u pijesak. U blizini mina pronađena su i takozvana kolica, odnosno kolijevka koja je služila za smještaj mine na minopolagaču te za njezino izbacivanje i sidrenje.

Ovaj nalaz, kao i slični prethodni nalazi drugih ronilaca na području Jadrana, upućuje na potrebu za daljnjim sustavnim istraživanjima zbog mogućnosti pronalaska drugih zaostalih eksplozivnih mina i naprava (UxO – Unexploded Ordnance), čime bi se unaprijedila sigurnost plovidbe te ronilačkih i niza drugih aktivnosti na i pod morem.

U ovom istraživanju sudjelovali su ronioci Pomorskog fakulteta u Rijeci iz Centra za morske tehnologije te djelatnici i ronioci Marine Sport Diving Centra iz Mošćeničke Drage. Ovaj nalaz je prvi od tek započete suradnje Marine Sport Diving Centra i Pomorskog fakulteta, a o nalazima mina, njihovom točnom položaju i dubinama izviještena je Lučka kapetanija Rijeka i Policijska uprava Primorsko – goranska.

Ostali detalji o ovom pronalasku te točna lokacija neeksplodiranih protubrodskih mina zbog sigurnosti neće biti objavljena do uništenja ili uklanjanja ovih sredstava.