Europski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) objavio je otkriće olupine starog grčkog broda u zaljevu Abou Qir u blizini Aleksandrije.

Pronađena olupina datira još iz doba Ptolomeja i puna je blaga, a dugačka je više od 25 metara. Franck Goddio, predsjednik IEASM-a, kaže kako vjeruju da je brod potonuo nakon što su ga udarili veliki blokovi iz Amonova hrama. Hram je uništen tijekom kataklizmičkog događaja negdje u drugom stoljeću prije Krista. Goddio i drugi vjeruju da je olupina starog grčkog broda izvorno bila usidrena na pristaništu u kanalu kad se dogodila katastrofa.

Isti blokovi koji su potopili brod možda su također pomogli u njegovom očuvanju. Ronioci zaslužni za pronalazak olupine kažu da su blokovi olupinu prikovali za dno kanala. To je uzrokovalo da se potonuli brod napuni glinom i krhotinama, da bi na kraju utonuo ispod gline. Brod je bio vidljiv samo zahvaljujući prototipu sonara nazvanom “sub-bottom profiler”.

Pronalasci ovih tipova galija izuzetno su rijetki, posebno iz ovog vremenskog razdoblja. Do sada je jedini poznati drevni brodolom iz ovog razdoblja punski brod Marsala iz oko 235. godine prije Krista, a do otkrića ovog starogrčkog brodoloma helenistički brodovi ovog tipa i dizajna bili su potpuno nepoznati arheolozima. Zanimljivo je da se na olupini raspoznaju znakovi grčke i staroegipatske gradnje pa se pretpostavlja da su brodograditelji izgradili brod u Egiptu zbog mješovitih konstrukcijskih karakteristika. Brod je najvjerojatnije bio na vesla, a imao je i masivno jedro.

+ posts