Kako nam je već uvelike stigla jesen, a uskoro će i zima, dolaze i uroni u sve hladnije vode (osim za one koji si priušte putovanje i ronjenje u tropima).

Stoga smo odlučili još jednom vas podsjetiti na važnost dobre zaštite od hladnoće tijekom urona. Osjećaj hladnoće ne utječe samo na sam doživljaj ronjenja, već može biti i opasan. Naime, kako temperatura vašeg tijela opada, tako se povećava vaše vrijeme reakcije i brzina razmišljanja. Također, tijelo koristi energiju kako bi se održalo toplim pa se time i brže umarate.

Donosimo vam par savjeta za ronjenje u hladnijim uvjetima:

Pokrijte glavu – Kako ne biste išli skijati bez kape, tako ne valja ići roniti u hladnu vodu bez kapuljače. To bi ustvari trebao biti prvi komad termalne zaštite koji uzimate u obzir. Naime, krvne žile u glavi čitavo vrijeme rade bez smanjenja opsega protoka, za razliku od onih u drugim dijelovima tijela.

Izaberite prikladno ronilačko odijelo – Za urone u hladnijim uvjetima najprikladnija su suha odijela. Naravno, za ronjenje u suhom odijelu potrebno je određeno iskustvo te vještina. Ako već ne koristite suho odijelo, izaberite novo, deblje, polusuho ronilačko odijelo jer se neoprensko odijelo s vremenom i učestalom upotrebom stanji te sve slabije štiti od hladnoće.

Pazite da vam voda ne ulazi previše – Najbolje je za hladne urone koristiti suho odijelo, ali suho ili mokro odijelo je beskorisno ako u njega uđe (previše) vode. Stoga obavezno popravite sve neispravne zatvarače ili potrgane šavove. Posebnu pažnju treba obratiti na područje oko ovratnika jer taj dio može poslužiti kao kanal kojim voda prolazi kada plivate. Kapuljača će također imati i ovdje važnu ulogu jer, osim što štiti glavu, dodatno zatvara prostor oko vrata.

Nemojte imati ništa nepokriveno – Gubitak topline ogroman je ako voda teče oko gole kože, stoga obavezno stavite rukavice na ruke.

Držite se plitkih voda – Što dublje ronite, veća je kompresija na neopren vašeg mokrog odijela (ako već ne koristite suho odijelo) – time ono postaje tanje i slabije izolira. Također, udisanje zraka na nižem tlaku manje vas hladi.

Izronite ako počnete drhtati – Nekontrolirana trešnja upozoravajući je znak za hipotermiju.

Umotajte se na površini – Mnogi ronioci više topline gube između, urona nego tijekom samog urona. Stoga obavezno skinite i osušite vaše odijelo (mokro ili suho) i dobro se utoplite između urona.

+ posts