Ronjenje uz obale južnih pokrajina Turske izuzetno je popularno, ali neki bezobzirni ronioci uzimali su dijelove olupine kao suvenire i tako oštetili jednu od najpoznatijih olupina na svijetu.

Oštećena je olupina francuskog ratnog broda “Paris 2” u blizini Kemera (Antalija) koja je najpopularnija ronilačka lokacija u tom akvatoriju, a radi se o francuskom ratnom brodu kojeg je potopila turska mornarica tijekom Prvog svjetskog rata. Olupina je otkriven 1995. godine i odmah nakon otkrića postala je značajna ronilačka lokacija. Brod dužine 50 metara leži na dnu maksimalne dubine 31 metar, a najplići dijelovi su već na 18 metara dubine.

Akademik Mehmet Gökoğlu izjavio je da sve veliki interes ronilaca za ovu olupinu na nju dovodi i neke bezobzirne ljude koji uzrokuju značajnu štetu olupini, a “Paris 2” je jedno od najvažnijih mjesta ronilačkog turizma na svijetu. Kako su na brodu pločice, lokalni voditelji ronjenja i znanstvenici svake godine broje te pločice, a ove su godine primijetili značajan pad broja pločica jer neki posjetitelji uzimaju predmete s olupine kao suvenire. Na olupini se nalaze i ribarske mreže koje su ribari bacili u more, a njih ronioci namjeravaju ukloniti bez nanošenja štete brodu.

Naravno, i ova olupina postala je umjetni greben pa na njoj žive mnogi morski organizmi, što je dodatan razlog za zaštitu ovog mjesta. Stoga će ronilačka zajednica u suradnji sa stručnjacima napraviti plan za kontrolu ronilaca i restrikcije kojima će spriječiti daljnje devastiranje olupine. Takav način zaštite uskoro će se provesti na svim olupinama u Turskoj, a i druge zemlje u kojima je razvijen ronilački turizam ubrzano kreiraju mehanizme kontrole ronilaca kako bi zaštitile svoju podvodnu kulturnu baštinu.

+ posts