U Medulinu kraj “Malina na vitar” 28. srpnja održana je promocija knjige “Kako smo zaronili” autora Lucia Lorencina u kojoj je prikazano 45 godina organiziranog ronjenja u Medulinu.

Knjigu su, uz autora, predstavili i Aldo Verbanac (autor predgovora), Ida Koncani Uhač (recenzentica) te Goran Vidušin, a predstavljanju je nazočio i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Uz kratak prikaz Medulina iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, knjiga opisuje nastanak ronilačkog kluba i prati organizacijske promjene od 1977. do 2022. godine s opisom nastanka i rada Pomorskog društva “Mladost – Medulin“ i klubova RK Centar, Eko More, RSK Mladost i KSR Medulin.

Knjiga prikazuje i interakciju kluba s naseljem i mještanima te dokumentira doprinos ronilaca u izgradnji medulinske rive, zgrade općinske uprave, sudjelovanje u Domovinskom ratu, pronalasku podmorskih arheoloških nalaza i razvoju pomorskih sportova te aktivnostima čišćenja podmorja Medulinskog arhipelaga. Tekstove ove knjige prati više od 200 fotografija, 30 crteža i 30 izrezaka iz novina. Opisujući više od 200 događaja i aktivnosti njezin sadržaj prikazuje preko 1500 osoba koje su tijekom vremena sudjelovale u organiziranim ronilačkim aktivnostima Medulina.

Knjiga “Kako smo zaronili” nastala je u suradnji s Općinom Medulin koja je u cijelosti financirala izdavanje, naklada je 400 primjeraka, izdavač je Ronilački klub Centar, a knjiga nije namijenjena prodaji.