Otvorenjem sajma Nautika na Zagrebačkom velesajmu projekt “Pogled u plavo” predstavio je opus brojnih događanja za 2018. godinu.

Već tijekom prvog dana otvorenja sajma nautike više od 50-tak posjetitelja zaronilo je u montažni bazen projekta, a mnogi su podržali i akciju “Ne dišem” čiji je cilj podizanje svijesti o problemima ljudi s autizmom. Volonterski i s puno srca okupila se ronilačka populacija kako bi podržali ovu hvalevrijednu akciju te učinili drugima život ljepšim. Inače, akciju “Ne dišem” organizira Nemo-Adria Rescue Team.

Projektu Pogled u plavo pridružio se i gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, a na Rabu će projekt gostovati i treću godinu za redom povodom dana grada Raba. “Radujemo se suradnji s Pogledom u plavo te s nestrpljenjem očekujemo gostovanje projekta u gradu Rabu već treću godinu za redom. Ove godine imamo u planu pozvati širu ronilačku populaciju pošto Rab ima prekrasne ronilačke lokacije. Naš cilj i smjer u kojem idemo je produžetak turističke sezone što ronjenje uvelike i produžuje”, rekao je gradonačelnik grada Raba.

Pogledu u plavo koji promovira Hrvatsku kroz ronjenje i ponude u ronjenju te daje veliki doprinos razvoju ronilačkog turizma u Hrvatskoj na svoj prepoznatljiv i inovativan način podršku su pružili i članovi JVP grada Karlovca te predstavnica grada Karlovca, Snježana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove. “U sastavu JVP grada Karlovca oformljena je ronilačka grupa s obzirom na to da je Karlovac grad na čak četiri rijeke. Naši ronioci specijalizirani za ronjenje u mutnim vodama, na žalost, imaju sve više intervencija. U ovakvim akcijama promocije dobili smo priliku pokazati naš rad, aktivnosti i opremu. Pogled u plavo ove godine gostuje i u Karlovcu gdje ćemo izložiti kompletan asortiman moderne opreme koju upotrebljavano pri intervencijama”, istaknuo je Miroslav Rade, zapovjednik JVP grada Karlovca.

Projektu su se pridružili i naši susjedi te brojni članovi PGD Sevnica zajedno sa županom Općine Sevnica, gospodinom Srečkom Ocvirkom koji je najavio kako će Sevničani i ove godine ugostiti hrvatske ronioce u sklopu Pogleda u plavo.

Najpoznatiji hrvatski ronioci će demonstrirati svoje vještine i mogućnosti u gradu Popovači uz veliku podršku grada Popovače te gradonačelnika Josipa Miškovića.

Pogledu u plavo, kao i akciji “Ne dišem”, pridružila se i Ronilačka mreža sa svojih 25 ronilačkih centara koji već duži niz godina sudjeluju u projektu tako da promoviraju hrvatske ronilačke lokacije i ponude u ronjenju, a kako bi približili ljepote hrvatskog podmorja u sklopu projekta postavljena je i izložba fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Instruktori ronjenja ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb bili su na raspolaganju svim posjetitelja sajma koji se žele okušati u ronjenju. “U radu našeg kluba za cilj imamo edukaciju naših ronilaca, promociju ronilačkih aktivnosti, a kroz brojne ekološke akcije čišćenja podmorja okupljamo ronilačku populaciju. Na sajmu nautike angažirali smo naše članstvo kroz Pogled u plavo kako bismo promovirali tečajeve ronjenja i naše djelatnosti.”, rekao je Dario Duić, predsjednik RK AdriatiCro Zagreb.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala je autentičnost projekta Pogled u plavo kroz jedinstven pristup promociji Hrvatske kao turističke i ronilačke destinacije. Agencija podržava i humanitarnu komponentu projekta za senzibiliziranje javnosti o potrebama djece i odraslih koji žive s autizmom. Projekt je svojim dolaskom podržao i Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a koji je ovom prigodom izjavio: “Na primjeru projekta Pogled u plavo vidljivo je kako su ESIF zajmovi brz i efikasan izvor financiranja kojim je u relativno kratkom roku moguće postići zadane ciljeve. Potrebno je samo imati kvalitetno definiran poslovni plan. Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju su mikro zajmovi do 25.000 eura i mali zajmovi do 50.000 eura uz više nego povoljne uvjete financiranja. Iščekujemo njihove prijave.” HAMAG-BICRO zalaže se za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Kroz svoje dugogodišnje djelovanje Agencija se pozicionirala kao nezaobilazna postaja za financiranje poslovanja i razvoj mikro, malih i srednjih subjekata gospodarstva koji ne raspolažu dostatnim instrumentima osiguranja.

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.