‘Ne dišem’ – Nautika 2018.

144

Najveći sajam Nautika u ovom desetljeću na Zagrebačkom velesajmu od 21. do 25. veljače 2018. predstavit će u šest punih paviljona više od 300 izlagača iz 23 države.

U sklopu 27. izdanja sajma Nautika ronilački paviljon bit će posebno atraktivan. S mnogobrojnim izlagačima iz Hrvatske i inozemstva posebnu pozornost privlači akcija “Ne dišem” u sklopu koje će Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta “Pogled u plavo” i zadržati dah te pokušati ne disati više od 24 minute i tri sekunde. Ovaj zaron dio je borbe za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice. Plavo je boja autizma, a projekt “Pogled u plavo” koji već tradicionalno desetu godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike na ovaj način još jednom nam pokazuje kako je veliko ronilačko srce. Tako će projekt okupiti ronilačku populaciju Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

Na konferenciji za medije koja je održana na Zagrebačkom velesajmu povodom sajma Nautika Budimir Šobat Buda, član ronilačkog kluba DPS Zagreb, najavio je akciju “Ne dišem”. “Otac sam autistične djevojčice imenom Saša te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci, nakon jednog medicinskog istraživanja, došao sam na ideju pokušaja ne disanja preko 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv, već i želja da privučemo što veći broj ljudi jer ovo radim za svu djecu s autizmom. Dat ću sve od sebe kako bih postigao što bolji rezultat, za mene je to veliki izazov i ne sumnjam u dobar rezultat.”, rekao je Budimir Šobat Buda.

U sklopu projekta Pogled u plavo na Zagrebačkom velesajmu 24. veljače 2018. godine s početkom u 11:00 sati u paviljonu 7a Budimir Šobat Buda pokušat će učiniti nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo – zadržati dah preko 24 minute i tri sekunde te tako pridonijeti podizanju svijesti o autizmu. Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Budimir Šobat Buda prije zarona će udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27 stupnjeva Celzija koja će se pripremiti posebnim grijačem tvrtke Termostroj Lučko. Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.

Ove hvalu vrijednu akciju podržale su i brojne institucije; Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji kako bi senzibilizirali javnost i skrenuli pažnju na potrebe djece i odraslih koji žive s autizmom, Centar za autizam, Zagrebački velesajam, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te brojni sponzori koji su se uključili u akciju “Ne dišem” (Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK d.o.o.).

Inače, “Pogled u plavo” će i ove godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja s punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja. U montažom bazenu promjera 10 metara i dubine jedan metar instruktori ronjenja bit će na raspolaganju posjetiteljima sajma Nautika koji žele isprobati i osjetiti čari ronjenja s ronilačkom opremom te će im uz osnovnu poduku iz ronjenja omogućiti prvi uron i obilazak podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Agencija Promocija ronjenja svojim brojnim inovativnim projektima daje svoj doprinos u razvitku ronilačkog turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal, a kako bi se ronjenje populariziralo do sada je u sklopu projekta Pogled u plavo besplatno zaronilo preko 12 000 osoba diljem i izvan Republike Hrvatske.

U sklopu projekta Pogled u plavo koji gostuje na sajmu nautike od 21. do 25. veljače 2018. godine svoj rad, usluge i aktivnosti predstavit će PGD Sevnica, JVP grada Karlovaca kao i ronilački klubovi RK Sisak, AdriatiCro Zagreb, DPS Zagreb te Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade. Također, predstavit će se i Ronilačka mreža iz Istre sa svojih 25 ronilačkih centara koji će promovirati ronilačke lokacije i ponudu. Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se društvo skladatelja (ZAMP) koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo – promocija ronjenja od 2010. godine. Veliku podršku u provedbi manifestacije dala je tvrtka Remax bazeni, dok je za vizualni identitet akcije “Ne dišem” zaslužna agencija Magis Tim. Za fotografije je zaslužna Ivana Nobilo, dok će se akciji “Ne dišem” pridružiti i Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji.

Gostovanja projekta Pogled u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta, stranicama Agencije Promocija ronjenja te na stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija i SCUBAlife magazina te web portala www.gorgonija.com.