Budimir Šobat Buda prestao je disati na 24 minute i 11 sekundi za djecu koja žive s autizmom.

Budimir Šobat Buda zaronio je u subotu u bazen projekta Pogled u plavo na Zagrebačkom velesajmu i zadržao dah 24 minute i 11 sekundi te tako srušio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah, a sve za djecu koja žive s autizmom. U okviru akcije “Ne dišem” član DPS-a Zagreb uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo, zadržao je dah 24 minute i 11 sekundi. “Jako sam sretan i ponosan što sam uspio ostvariti ovakav rezultat jer sve ovo radim za svoju kćer Sašu i svu drugu djecu koja žive s autizmom. Vjerujem da sam ovim uronom dodatno podsjetio javnost na probleme koje imaju osobe s autizmom jer prostora za poboljšanje uvijek ima.”, rekao je Budimir Šobat Buda nakon rekordnog zarona.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške ronilaca Nemo-Adria Rescue Tima koji su volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, a koji su pružili nesebičan angažman cijeloj organizaciji akcije “Ne dišem”.

Hvalevrijednu akciju podržava i Grad Zagreb, a povodom same akcije Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izjavila je: “Izuzetno smo ponosni što smo podržali ovu sjajnu akciju “Ne dišem”. Grad Zagreb pomaže centru za autizam te radimo s osobama s autizmom, a Grad Zagreb i Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sa zadovoljstvom će pomoći ovoj humanitarnoj akciji. ”

Pogled u plavo okupio je ronilačku populaciju Republike Hrvatske s ciljem pružanja podrške Centru za autizam i svim osobama koje svakodnevno prevladavaju brojne teškoće koje im autizam postavlja. “Od ove velike akcije koju su podržali Budini prijatelji, a koji su postali i prijatelji Centra za autizam i svih osoba s autizmom, ne očekujemo samo financijsku podršku, već očekujemo buđenje svijesti o autizmu i o potrebama djece s autizmom. Posebno zahvaljujem Sašinom tati koji nas je povezao kako bi osobe s autizmom ravnopravno dijelile svijet, doživljaje i osjećaje sa svima nama drugima. Vjerujem da će ova akcija doista doprinijeti da se položaj djece, osoba i samog Centra za autizam promijeni.” istaknula je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb.

Nakon što je srušen Guinnessov rekord u sklopu akcije “Ne dišem” voditeljica projekta Pogled u plavo i članica Nemo-Adria Rescue Teama Andreja Vedrina zahvalila je svim nazočnima te istaknula veliki doprinos cijelog tima projekta Pogled u plavo navedenoj akciji i ujedno naglasila kako se akcija “Ne dišem” nastavlja kao humanitarna akcija i dalje u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb, a uz podršku Nemo-Adria Rescue Teama. DPS Zagreb otvorio je poseban račun za ovu svrhu (IBAN: HR8223600001502269904) te će sva sredstva koja budu uplaćena na taj račun u idućih 90 dana biti u cijelosti prebačena na račun Centra za autizam u Zagrebu, Dvorničićeva 6.

Akciju su podržale brojne institucije, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagrebački velesajam, Centar za autizam i brojni sponzori koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji: Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK, Endi centar, UTP-Uljani tehnički plinovi.

Pogled u plavo nakon završetka sajma nautike gdje je besplatno zaronilo preko 150 osoba i dalje nastavlja sa svojim gostovanjima diljem i izvan Republike Hrvatske s ciljem promocije Hrvatske kroz ronjenje i ljepota hrvatskog podmorja.

HAMAG-BICRO prepoznao je autentičnost projekta Pogled u plavo kroz jedinstven pristup promociji Hrvatske kao turističke i ronilačke destinacije odobrivši modernizaciju projekta ESIF malim zajmom. Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se društvo skladatelja (ZAMP) koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo – promocija ronjenja od 2010. godine.

Veliku podršku u provedbi manifestacije dala je tvrtka Remax bazeni, dok je za vizualni identitet akcije “Ne dišem” zaslužna agencija Magis Tim.

Za fotografije je zaslužna Ivana Nobilo, a akciji “Ne dišem” pridružili su se Mares ambasadori – službeni fotografi Damir Zurub (svjetski prvak u podvodnoj fotografiji) te poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović čije fotografije se nalaze na unutarnjim stranicama bazena.

Gostovanja projekta Pogled u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta, Agencije Promocija ronjenja te službenim stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina i web portala www.gorgonija.com.

+ posts