Ako ste i dalje samo u rekreativnim posjetima našoj stranici i još uvijek se niste sami odlučili isprobati ronjenje, ili imate prijatelja kojemu nedostaje tek jedan korak do upisa tečaja, onda je ovo pravo mjesto za nas.

Već zasigurno znate mnogo razloga zašto postati ronilac i kako se pripremiti za tečaj, a sada ćete saznati sve što vas zanima o samom tečaju i načinu postajanja roniocem.

Najrašireniji je PADI-jev i SSI-ev tečaj za ronioca otvorenih voda (Open Water Diver), no različite ronilačke asocijacije različito nazivaju ovaj tečaj te možete pronaći naziv samostalni ronilac ili druge nazive, ali uglavnom kod svih ronilačkih asocijacija zahtjeva iste preduvjete i daje jednako znanje.

Tečaj za ronioca otvorenih voda (OWD) po polaganju vam omogućava da ronite s partnerom bez nadzora instruktora, mogućnost najma i kupnje ronilačke opreme, mogućnost rezerviranja ronilačkih krstarenja i izleta te mogućnost punjenja boca u lokalnim ronilačkim centrima. Ovaj je tečaj odličan za ulazak u ronilački svijet, što uglavnom i jest razlog da je najpopularniji, a ako vam se ne svidi, uvijek možete odabrati neku drugu ronilačku organizaciju. Tečaj za ronioca otvorenih voda sastoji se od tri faze koje su u potpunosti prilagodljive vama i vašim potrebama.

Usvajanje i razvoj znanja prvi je korak ovog tečaja. Ono što morate da biste ga uopće započeli jest biti stariji od 16 godina, znati plivati i biti u dobroj fizičkoj spremi. Ako ispunjavate ove kvalifikacije, prvo što ćete učiniti je naučiti osnove ronjenja tijekom prve faze – razvoja znanja. Tijekom razvoja znanja naučit ćete sve o ronilačkoj opremi, upoznat ćete se s terminologijom ronjenja i gledati videozapise ronilačkih vještina.

Većina ljudi dovrši razvoj svog znanja za nekoliko dana ili tjedana. To je samoispitivanje, tako da kontrolirate vrijeme koje Vam treba da udobno prođete kroz gradivo. Najpopularniji izbor za razvoj znanja su online neovisna predavanja u kojima čitate, gledate videozapise i rješavate kvizove koristeći svoje računalo ili mobilni uređaj, no moguće je i dogovoriti klasična predavanja uz korištenje tiskanog udžbenika. Ova se faza odvija onim tempom koji Vama odgovara. Programu je u prosjeku potrebno osam sati, ali po potrebi može potrajati i do 12 mjeseci. Na kraju razvoja znanja položit ćete završni ispit kako biste bili sigurni da imate temeljno razumijevanje osnova ronjenja. Vaš instruktor će odgovoriti na sva vaša pitanja na putu prema ronilačkom znanju.

“Zatvorene vode” naziv je druge faze tečaja. Tijekom druge faze prvi ćete puta udahnuti pod vodom u mirnom okruženju poput bazena ili mirne lagune (poznate kao “zatvorena voda”). Vježbat ćete osnovne vještine ronjenja poput izbacivanja vode iz svoje maske, urona i izrona. Vaš instruktor će demonstrirati i pregledavati vještine s Vama sve dok ih ne budete zadovoljni koristiti samostalno. Kad se osjećate spremni, prijeći ćete na završnu fazu –  ronjenje u otvorenom moru!

Ronjenje u otvorenim vodama predstavlja završnu fazu tečaja. Naučit ćete roniti tako što ćete roniti! To ćete činiti na najviše 18 metara dubine. Ronjenje u otvorenim vodama uključuje četiri do šest urona (ovisno o ronilačkoj asocijaciji i broju urona u “zatvorenim vodama”) koji se obično obavljaju tijekom dva dana. Sa svojim instruktorom vježbat ćete vještine koje ste naučili u zatvorenoj vodi i istraživati podvodni svijet.

Nakon što završite četiri do šest urona u otvorenom moru i budete uspješno podvrgnuti svim zahtjevima tečaja, postat ćete certificirani ronilac i nositi naslov koji će trajati cijeli život. Tada ćete biti slobodni istražiti ostale dvije trećine našeg oceanskog planeta! Kao ronilac u otvorenim vodama imat ćete pristup mnogim uzbudljivim tečajevima koji vam pomažu u postizanju ronilačkih ciljeva, bilo da se radi o istraživanju, očuvanju oceana, podvodnoj fotografiji, ronjenju u olupinama ili drugim područjima vašeg interesa.

Ono što vam svakako još preporučujemo jest da se osobno prijavite za tečaj kako biste mogli isprobati ronilačku opremu koju ćete koristiti. Ako imate nekakvu opremu za ronjenje, ponesite je sa sobom, no neke maske i peraje za ronjenje na dah nisu prikladne za ronjenje s bocama. Ako vidite cijenu tečaja koja se čini previše povoljnom da bi bila istinita, pitajte u centru što ona uključuje. Neki ronilački centri nude svu potrebnu opremu, dok je drugi naplaćuju kao dodatne troškove uz školarinu. Zaroni u otvorenim vodama često su poseban trošak i ovise o mjestu ronjenja.

I dalje niste sigurni je li ronjenje za vas? Pitajte svoj lokalni ronilački centar o probnom uronu. Isprobat ćete ronjenje i testirati razinu udobnosti u bazenu ili drugom mirnom, plitkom vodenom okruženju te ćete tako najbolje odlučiti trebate li se upuštati u ovu hrabru podvodnu avanturu ili ne.

+ posts