U Organizaciji Dive in-a i inicijatorice Sandre Sertić grupa ronilaca proteklog je vikenda imala priliku uroniti u “jezero koje nastaje i nestaje” uz malo selo Ponikve u zaleđu Bakra.

Iako je ovo jezero kratkog vijeka i pojavljuje se nakon obilnih kiša i topljenja snijega, ponekad samo dvaput godišnje, čarolija koja nastaje neopisiva je. Zaron nad livadom, provlačenje među drvećem i lebdenje uz staze i suhozide bili su neobični i nešto iskusnijim roniocima. Zadovoljni osmjesi na licima nakon izrona nisu značili samo olakšanje nakon izlaska iz hladne vode, koja je dosegla “čitavih” devet stupnjeva Celzijusa.

Jezero Ponikve tipični je primjer plavnog krškog polja. Specifično je jer se sastoji od dva dijela: višeg, manjeg i plićeg izvorskog jezera te nižeg, većeg i dubljeg ponornog dijela, a razdvaja ih preljevna kaskada. Ronilo se u oba. Neki su bezuspješno tražili lovačku čeku koja se nalazi u onom nešto dubljem jezeru, a neki su se držali plićeg, ali nešto bistrijeg jezera nadajući se boljim fotografijama. U oba slučaja nije bilo greške. Poseban doživljaj i u jednom i u drugom.

Video by Ivana Nobilo

Dubina vode za najvećih hidroloških maksimuma u ovom jezeru može doseći i do 30 metara.

U ovom ronjenju sudjelovalo je petnaestak ronilaca iz KPA Adria, KPA Ina Kostrena, RK Roniti se mora, DC Marco Polo i Barokomore Rijeka uz podršku Grada Bakra i TZ Grada Bakra, a vatrogasci su definitivno olakšali prijevozom teške ronilačke opreme. Ideja organizacije ovog događaja svakako ide dalje. Očekuje se proljeće kada bi boje mogle postati ljepše. Možda voćke i livada puna cvijeća. Naravno, ako bude vode!