Malo ljudi zapravo uzima u obzir da DAN-ovo hitno dežurstvo svake godine odgovori na više od 3500 poziva na telefonsku liniju za hitne slučajeve. Nije iznenađujuće da značajan broj ovih poziva uključuje situacije kojima se moglo upravljati dobrim planiranjem i pažnjom u pripremi. Iako kontaktiranje s DAN-om može biti važan dio bilo kojeg plana za slučaj nužde, DAN-ova učinkovitost kao pružatelja pomoći je najveća kada se tretira kao jedna od komponenti većeg, sveobuhvatnijeg plana.

Prilikom pripreme za hitne slučajeve, budite spremni za razne scenarije. Nemoguće je sve predvidjeti, ali dobar plan može smanjiti strah, tjeskobu i gubitke u hitnim situacijama. Nisu svi planovi za ronjenje u slučaju nužde jednaki, ali svi imaju istu svrhu, a to je navesti glavna razmatranja i pružiti okvir za obavljanje ključnih funkcija kao odgovor na incident. Planovi za izvanredne situacije mogu se podijeliti u tri odjeljka: prevencija, pripremljenost i reagiranje. Kako izgleda Vaš plan?

Prevencija je prvi dio plana. Iako je istina da pisani planovi za slučaj nužde obično počinju od “incidenta”, pažnja usmjerena na čimbenike koji uzrokuju hitne slučajeve može ih u potpunosti spriječiti. Najbolja hitna situacija je ona koja se nikad ne dogodi.

Pa, na što je sve bitno obratiti pozornost? Tjelesna kondicija prva je na tom spisku. Vježbe koje izvodite za srčanu i plućnu kondiciju, snagu, fleksibilnost i izdržljivost mišića trebaju biti proporcionalne vašem stilu ronjenja i potrebama ronilačkog okruženja. Medicinska kondicija iduća je koju trebate uzeti u obzir, kao i kronična medicinska pitanja i kratkoročne zdravstvene probleme.

Zatvori povećavaju rizik od bolesti uha ili sinusa, a putnici ronioci često se suočavaju s gastrointestinalnim problemima koji mogu utjecati na opće zdravlje i izdržljivost. Budite iskreni prema sebi prije ronjenja i ako se osjećate manje od 100 posto zdravima, možda je najbolje odgoditi ronjenje.

Potom je bitna odgovarajuća obuka i obrazovanje. Nikada nemojte prestati razvijati svoje ronilačke sposobnosti. Kontinuirano obrazovanje pomaže usavršavanju osnovnih vještina i širi opće ronilačko znanje, što povećava vašu sposobnost sprečavanja ili reagiranja na hitne slučajeve.

Obučite se za onu vrstu ronjenja koja vas zanima, bilo da se radi o strujama, grebenima, olupinama, ronjenju s mješavinom plinova ili u špilji te vježbajte vještine poput plovnosti i navigacije.

Pravilna i dobro održavana ronilačka oprema sljedeći je korak prevencije. Ronioci moraju razumjeti sposobnosti i ograničenja vlastite i opreme svojih partnera. To znači da ćete pregledati i svoju i njihovu opremu i odraditi odgovarajuću obuku o njenoj uporabi i održavanju.

Sigurne i konzervativne ronilačke navike u stopu slijede održavanje i poznavanje opreme. Uzmite vremena da istražite i procijenite svoje ronilačke navike i stilove. Radite na razvijanju kulture sigurnosti za sebe i svoju grupu.

Važno je i poznavanje lokalnih opasnosti. Upoznajte se s potencijalnim opasnostima koje su jedinstvene za određena mjesta ronjenja. Razmotrite opasne morske organizme, struje i potencijal za brze promjene vremenskih ili morskih uvjeta.

Pripremljenost je drugi dio plana. Unatoč našim naporima da ih spriječimo, hitne se situacije i dalje događaju. Što se bolje pripremite za suočavanje s njima, bolji će biti rezultati. Pripremljenost se odnosi na “slaganje kockica” u trenutku katastrofe. Ovdje je prvi korak poznavanje lokalnih resursa. Razviti pisani popis objekata i resursa za hitne slučajeve na tom području, uključujući bolnice i klinike, pružatelje usluga pretrage i spašavanja te usluge prijevoza ili evakuacije može biti od krucijalne važnosti. Ažurirajte popis tako da povremeno provjeravate točnost podataka i unesete najvažnije brojeve u svoj telefon. Imajte na umu da povrijeđene ronioce uvijek treba odvesti u najbližu medicinsku ustanovu, a ne u najbližu komoru jer one nisu uvijek opremljene za izravno primanje ozlijeđenih ronilaca. Također, procjena liječnika mora biti na prvom mjestu.

Trening prve pomoći također je izuzetno bitan. Naučite osnove životne podrške i primjene kisika te saznajte kakve treninge i vještine imaju vaši kolege ronioci. Slijedi oprema za hitne slučajeve. Imajte dobro opskrbljen komplet za prvu pomoć i dovoljno kisika da barem jedan ozlijeđeni ronilac putuje u bolnicu. Redovito pregledajte sadržaj vašeg pribora za prvu pomoć kako biste osigurali da ništa ne nedostaje, nije oštećeno ili pred istekom roka trajanja. Provjerite crijeva, O-prsten i tlak vaših boca s kisikom.

Razmjena informacija bitna je da nitko ne ostane zatečen. Recite svom partneru o svim alergijama ili zdravstvenim stanjima koja imate, kao i o osiguranju koje imate, jeste li član DAN-a i bilo što drugo što bi moglo biti važno u slučaju da ne budete mogli sudjelovati u vašoj skrbi. Ako vam je neugodno dijeljenje osobnih podataka, zapišite ih, zapečatite u omotnici i obavijesti svog partnera što i gdje se nalazi.

Pobrinite se da netko na obali zna gdje ste i kada očekujete povratak. Nadalje je u planu mentalna spremnost. Budite savjestan ronilac! Znajte da, čak i kada radimo sve kako treba, mogu se dogoditi loše stvari. Nemojte biti uhvaćeni spuštenog garda ako se to dogodi. Jedna razumna glava može stvoriti smirenost usred kaosa.

Reagiranje je provedba plana. Odluke koje se donose u sekundama i poduzete radnje utječu na daljnji ishod događaja. Ovdje je prvo na listi upravljanje scenom. Tijekom izvanredne situacije važno je zadati zadatke određenim pojedincima. Odredite tko će pružati skrb ozlijeđenima, tko će nazvati 112, tko će upravljati prolaznicima i tko će osigurati opremu. Obavezno vodite računa o roniocima koji su još u vodi.

Potom slijedi njega bolesnika. Sjetite se da je na prvom mjestu sigurnost spasitelja i prolaznika te ne zaboravite nositi rukavice prilikom pružanja njege. Osigurajte cirkulaciju, otvorene dišne putove i samo disanje. Zaustavite svako krvarenje koje pronađete i osigurajte kisik. Zatim osigurajte komunikaciju i logistiku. Dobra koordinacija različitih strana koje sudjeluju u izvanrednim situacijama smanjuje stres svakog sudionika. Odredite nekoga za vezu među pružateljima njege, kapetanom i posadom, osobljem hitne službe i DAN-om. Ova osoba osigurava da svi znaju sve što trebaju znati.

Dokumentacija je ono što potom slijedi. Dobre napomene omogućuju pružateljima njege da prate promjene u ozlijeđenom roniocu, podsjećaju na to koje je postupke potrebno primjenjivati i pružaju pravnu zaštitu.

Zatim je na redu savjetovanje. Pružite priliku svima koji su sudjelovali u hitnim slučajevima da razgovaraju o tome što se dogodilo. Dopustite svakom polazniku da opiše svoja iskustva i postavite jedni drugima pitanja u okruženju oslobođenom osude. Formalna obrada događaja može poboljšati psihološku dobrobit i poboljšati sposobnost pojedinaca za reagiranje na buduće hitne slučajeve. Ronjenje bi trebalo biti pozitivno iskustvo. Zaronite pažljivo! Imajte na umu da je DAN tu da odgovori na sva vaša pitanja u vezi s planom za slučaj nužde, ali ne može ga nitko stvoriti za vas. Uključivanje ovih važnih elemenata i promicanje dobrog planiranja ronioca svih razina, od novaka do instruktora, doprinosi sigurnijem ronjenju za sve.

+ posts