‘Ronilac i sirena’

172

Objavljen je kratak dokumentarac o izazovima snimanja kultne podvodne fotografije nazvane “Ronilac i sirena”.

Kratki film priča priču cijele ekipe te opisuje događaje dok su radili na stvaranju legendarne fotografije koja odaje počast ronilačkim pričama iz prošlosti. “Ronilac i sirena” djelo je hvaljenog fotografa Bretta Stanleya, a komercijalni ronilac i zaštitnik oceana Josh Myers preuzeo je ulogu ronioca, dok je sirenu utjelovila profesionalna sirena Hannah Fraser. Logistikom je upravljao i dokumentirao podvodni filmaš Justin Lutsky.

Govoreći o izazovima s kojima se susretao na snimanju filma “Ronilac i sirena” Myers je izjavio: “Bio sam prikovan za morsko dno golemom masom starinske ronilačke opreme. Bilo je šokantno pomisliti da je to bio način na koji se u prošlosti obavljalo komercijalno ronjenje. Oprema je suludo teška i nespretna u usporedbi s modernom ronilačkom opremom, a ja sam bio svjestan da neprestano moram čistiti CO2 iz kacige. Dovod zraka bilo je jedno crijevo koje je jednostavno istiskivalo vodu u mojoj staroj ronilačkoj kacigi. Bio sam jako opterećen odijelom, no ipak, osjećao sam se neobično ugodno u teškoj opremi.”

Profesionalna sirena Hannah Fraser komentirala je svoje iskustvo navodeći da je bilo nadrealno roniti oko ronioca u starinskom ronilačkom odijelu. Tvrdi da se zaista osjećala kao da se nekako vratila u prošlost kada su ronioci tako izgledali! Kaže i kako je ona osjećala klaustrofobiju samo dok je gledala pod vodom u ronioca koji je na glavi imao starinsku ronilačku kacigu s prozorčićima kroz koje mu je vidjela oči. Cijelu priču o ovom snimanju s mnoštvom zadivljujućih fotografija možete pronaći na web stranici The Diver & The Mermaid.