Egipćanin Ahmed Gabr, 50-godišnji bivši vojnik i Guinnessov rekorder kreće u ambiciozan projekt spašavanja krhkog koraljnog grebena u Crvenom moru.

Ahmed Gabr postao je poznat široj javnosti 2014. godine kada je zaronio do 332,4 metra dubine koristeći SCUBA opremu. Tim zaronom postavio je Guinnessov rekord u ronjenju u dubinu koji drži još i danas.

No, sada je Gabr odlučio iskoristiti svoje ronilačko znanje (a i slavu) pametnije pa kreće u misiju spašavanja egipatskih koraljnih grebena. Naime, koraljni grebeni podržavaju 25% cjelokupnog oceanskog života i biološki su najraznolikiji ekosustav na Zemlji. Ahmed Gabr stvorio je desetke “rasadnika” u blizini obala Hurghade napravljenih od sitnih fragmenata oštećenih grebena. Nakon nekoliko mjeseci koralji ponovno izrastu, a on ih tada premješta na njihov izvorni greben.

Istraživači upozoravaju da se Egipat, Meksiko, Indonezija, Maldivi, Malezija, Australija i Tajland suočavaju s rizicima gubitka više od 90% svojih prihoda od turizma na koraljnim grebenima, ako ne poduzmu ozbiljne mjere za očuvanje tog krhkog podmorskog ekosustava.

Gabr kaže da je svjestan da “Egipat bez koraljnih grebena nema turizma, ni gospodarstva, stoga je od vitalne važnosti za Egipćane, ali druge zemlje koje se oslanjaju na plaže da zaštite svoje prirodne resurse”. Koraljni grebeni također pružaju prirodnu obranu od poplava i tsunamija, što je ključno kada razina mora raste. Oni također pomažu apsorbirati ugljik, alat u borbi protiv klimatske krize. Ahmed Gabr nada se da će se njegov projekt “Gabr Tek” koji financira egipatska vlada replicirati diljem svijeta.