Sveučilište James Cook zamolilo je ronioca Lancea Robba da im pomogne u otkrivanju novih oblika života u dubokom podmorju Velikog koraljnog grebena.

Lance Robb dolazi iz kluba ronilaca zatvorenog kruga iz Kewarra Beacha, a u sklopu istraživanja zaronio je 156 metara ispod najveće svjetske prirodne atrakcije. Istraživali su greben Osprey koji se nalazi u sklopu Velikog koraljnog grebena, oko 90 milja od Port Douglasa.
Rubovi tog grebena spuštaju se do dubine od 1.500 metara. Robb je zaronio uz pomoć rebreathera, koji osim što omogućuje zarone na velikim dubinama uz recikliranje udahnutog zraka, ujedno ne ispušta mjehuriće zraka, što je glavni uvjet neometanom približavanju podmorskim stvorenjima. Robb je tijekom urona pokušao pronaći jaja nautilusa, neobičnog organizma velikih dubina bliskog lignji.

Također je naišao na koralje koji nikada do tada nisu viđeni kao i na velike primjerke sivog grebenskog i srebrnovrhog morskog psa s kojim je imao neobičan susret. U jednom je trenutku na dubini od 156 metara, dok je namještao kameru, prema njemu jurnuo veliki srebrnovrhi pas. “Bio je udaljen od mene 50 do 60 metara, a onda se u trenu našao metar od mojeg lica, ali se jednako brzo okrenuo i otplivao”, opisuje svoje iskustvo Robb, dodajući da u tim trenucima ništa ne prolazi kroz glavu, nego kroz gaće.
Sa svojih 37 godina, Robb je već ronilački veteran sa 6.000 zabilježenih urona, uključujući i istraživačko ronjenje na jezeru Eacham.