Bondovsko plovilo kojim je moguće zaroniti

132

Ono što je bilo rezervirano samo za Jamesa Bonda, sada je omogućeno i svim avanturistima koji ne moraju biti glumci, ali trebaju zadovoljiti jedan važan uvjet – da su vlasnici malo dubljeg džepa.

Velška tvrtka Scubacraft  nedavno je zatvorila knjigu narudžbi za 2011. godinu za svoje modele SC3. Riječ je o jedinstvenom plovilu koje, osim što omogućava vožnju vodenim površinama, također pruža i mogućnost zarona u bilo kojem trenutku. Da ne bi bilo zabune, nije riječ o podmornici, budući da za zaron putnici na sebi moraju imati ronilačku opremu. Scubacraftom je moguće zaroniti do 30 metara dubine te nakon ronjenja bez problema izroniti i vratiti se njime na obalu. „Ništa se ne može usporediti s osjećajem da do mjesta urona jurite 50 milja na sat, a zatim istoga trenutka kada stignete tamo bez napora i zastajkivanja zaronite ispod površine“, kazao je James Brown, direktor marketinga i prodaje Scubacrafta.

Iako nije htio reći kolika je cijena ovog plovila, neki izvori kažu da mu je cijena oko 164.000 američkih dolara, što je prilično skupo, ali u Scubacraftu napominju da je i dalje jeftiniji i svestraniji od nekih podmornica jednake veličine. Osim što ciljaju na populaciju dubokoga džepa, u Scubacraftu se nadaju da će, osim ronilačkoj industriji, biti zanimljivi i onoj filmskoj te da će se plovilo korisiti za snimanje dokumentaraca u IMAX tehnologiji. To temelje na činjenici da je ovim plovilom moguće pratiti svako živo biće površinom, a onda naglo zaroniti za njim. Kompanija nudi modele SC3 dužine 4,5 metra, a u razvoju je i veći model SC6, oba s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Maksimalna brzina na površini je 45 čvorova, dok pod vodom razvija brzinu do 3 čvora. Tvrtka je također razvila i model na električni pogon, kojega su nazvali SC3 Volt.  Sva plovila kao mjere opreza imaju kompjeturiziranu automatsku kontrolu dubine koja osigurava da Scubacraft neće zaroniti ili izroniti naglo.