Pulski “Pogled u plavo”

40

Kroz projekt Pogled u plavo ronioci RK HRVI Nemo Adriatic i Ronilačke mreže promovirali su ronjenje i istarske ronilačke lokacije u Puli.

Na poziv Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule projekt Pogled u plavo gostovao je 30. rujna i 1. listopada 2016. godine na Trgu Forum u Puli. Cilj projekta Pogled u plavo je promocija Hrvatske kao ronilačke destinacije, ronjenja kao aktivnosti koja obogaćuje turističku ponudu te promocija ronilačkih lokacija Jadrana. Kroz edukativne radionice građani i posjetitelji manifestacije imali su mogućnost informirati se o sigurnosti na moru i pod morem, važnosti očuvanja okoliša te o novitetima u ronilačkoj opremi. 

“2016. godina je rekordna godina za pulski turizam. Grad Pula je kroz svoje brojne manifestacije povećao broj dolazaka i noćenja na području Pule, a nakon izvrsne turističke i koncertne sezone u pulskom amfiteatru produžujemo turističku sezonu brojnim manifestacijama sportskog karaktera. Kroz aktivni turizam možemo produžiti sezonu na cjelogodišnji turizam, što je naš cilj. Ovaj projekt je hvale vrijedan jer Pula ima brojne prirodne ljepote na kopnu, a još više na moru i u podmorju”, istaknuo je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule i ujedno pozvao sve Puležane i stanovnike okolice da posjete Pulu, isprobaju ronjenje i da se aktivno uključuje u ovaj projekt.
Tijekom dva dana veliki broj djece i mladih upoznao je osnovne tehnike i vještine ronjenja te su s punom ronilačkom opremom besplatno zaronili na pulskom Forumu. Za sigurnost ronilaca početnika brinuli su se instruktori i ronioci ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic koji su ujedno i članovi Specijalističke ronilačke postrojbe Grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, zajedno s instruktorima ronjenja i roniocima Ronilačke mreže. “Kroz sezonu od lipnja do rujna Grad Pula ima prosječno četiri događaja dnevno jer svaki gost koji posjeti Pulu treba nešto doživjeti. S projektom Pogled u plavo oplemenili smo ovaj tjedan i svi gosti koji dođu u Pulu moći će doživjeti nešto posebno, pokušati roniti i vidjeti podvodnu izložbu. Ronilački turizam je vrlo bitan, imamo dosta ronilačkih centara i u našoj okolici ima vrlo interesantnih artefakata, ali i zanimljivih ljepota podmorja. Ronjenje je vrlo interesantno u turizmu, a pogotovo zato što se roniti može cijele godine”, istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule.
U najvećem montažnom bazenu u ovom dijelu Europe stvarnom doživljaju dubine pridonijele su i podvodne fotografije poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.
„30 godina pokušavam probati roniti s bocama! Oduševljen sam, ostvarila mi se je želja.! Odlično je, obratit ću se Ronilačkoj mreži za termin tečaja ronjenja“, izjavio je za HRT Puljanin Dušan.

Novitet u projektu je i promocija proizvođača hrvatske ronilačke opreme (brand InWater ), čime se želi naglasiti važnost gospodarstva i proizvodnje. Vizualni začin projektu dao je i laser show koji je uz atraktivnu scenografiju igre svjetala građanima omogućio da zarone i u noćnom terminu. Sve to ne bi bilo moguće bez velike podrške Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule. Za ugodno ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji. Sponzori projekta koji nesebično pomažu u realizaciji besplatnih probnih ronjenja su: Honda – Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.), Mares, WASE (ADRIA Hrvatska – asocijaciji u ronjenju) i NEMO-ADRIA Avanturizam.
Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta te stranicama medijskih pokrovitelja Narodnog radija i SCUBAlife magazina.

+ posts