Hranicka Propast – podvodni bezdan u Češkoj

129

Tim poljskih i čeških istraživača u istočnoj je Češkoj otkrio podvodni bezdan dubok najmanje 404 metra.

Potopljeni vapnenački ponor kod grada Hranice poljski ronilac Krzysztof Starnawski istražuje posljednjih 20 godina, ali do sada nije bio u mogućnosti izmjeriti dubinu preko 370 metara. Najdublje je zaronio 2015. godine do dubine od 265 metara, nakon čega se morao oporavljati u barokomori. Odlučivši istražiti Hranicku Propast do kraja nedavno je zaronio na 200 metara dubine, a zatim je dalje, kroz uski prolaz, u vapnenački ponor poslao daljinski upravljanu ronilicu koja je dosegnula 404 metra dubine, no i dalje nije snimljeno samo dno. Krzysztof Starnawski, koji je predvodio i ovo istraživanje, otkrio je kako se osjećao kao “Kolumbo 21. stoljeća”.

Češko speleološko društvo vjeruje da je špilja još dublja, a prema sada dostupnim podacima Hranicka Propast je najdublja podvodna spilja na svijetu. Odmah iza nje je Pozzo del Merro u Italiji čije je dno na 392 metra dubine te Zacaton u Meksiku (339 metara) i Vrelo u Makedoniji (330 metara).
Inače, ronjenje u ovom objektu predstavlja pravi izazov i za najiskusnije speleoronioce zbog temperature vode od 15 stupnjeva Celzija, muljevitih dijelova koji smanjuju vidljivost i mineralnog sastava vode koja može oštetiti opremu. Ekspedicija, koju dijelom financira National Geographic, se nastavlja, a Starnawski planira ovih dana ponovno zaroniti kako bi otkrio konačnu dubinu špilje.

+ posts