Prvi komercijalni dron za izviđanje podmorja

149
foto: screenshot YouTube

Bespilotne letjelice prvotno korištene za potrebe vojske vrlo brzo su našle i svoju komercijalnu primjenu, a u mnogim zemljama danas su pravi hit.

Kako tehnologija bespilotnih letjelica napreduje iz dana u dan, tehnološki entuzijasti postavljaju im sve kreativnije zadatke. Tako je tajlandska tvrtka QuadH2o svoj novi model letjelice spustila na vodu s namjerom da zaviri i ispod površine. Njihov nova letjelica nazvana je HexH2o, a proizvođači kažu kako se radi o prvom komercijalnom vodonepropusnom dronu koji može sletjeti na vodu i snimati podmorje. Pilot s kopna ili s broda kontrolira letjelicu koja je kompatibilna s GoPro 3, 3+ ili 4 kamerom, a stabilnost tijekom snimanja, čak i u uvjetima slabog vjetra, osigurana je stabilizatorom kamere DJI Zenmuse H3-2D. Letjelica sa šest propelera izuzetno je brza i pokretna, a jednostavno manevriranje omogućava multirotor kontroler DJI NAZA.
Potpuno opremljen HexH2o teži nešto manje od pet kilograma, a spreman je za 25 minuta zabave iz zraka i izviđanja svijeta pod površinom vode.