Ronilački odmor može poboljšati kvalitetu sna, produktivnost, a možda čak dovesti i do promaknuća. Ne, ne razbacujemo se neistinitim podatcima, već postoje statistike i znanstveni dokazi za to pa pogledajte koji ćete idući izgovor iskoristiti za odlazak na ronilački odmor.

Neodlazak na godišnji odmor povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Dugogodišnje Framinghamsko istraživanje rizika kardiovaskularnih bolesti ustvrdilo je, između ostalog, da su žene koje zanemaruju godišnji odmor osam puta sklonije srčanom udaru od onih koje ga redovito provode, a za muškarce koji ne koriste godišnji odmor taj je rizik 30% veći nego kod muškaraca koji ga koriste.

Prema mnogim istraživanjima odlazak na odmor dugotrajno poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanje Sveučilišta u Beču otkrilo je da su sudionici prijavili manje tjelesnih tegoba pet tjedana nakon završetka godišnjeg odmora. Također, nakon odmora su zaposlenici prijavili kako su im poslovi lakši. Čak i kratki produženi vikend može smanjiti percepciju stresa i sniziti stvarne razine hormona stresa (kortizol) te reducirati depresiju i anksioznost odmakom od stresnog okruženja.

Znanstveno je dokazano da odlazak na odmor reducira stres i povećava produktivnost, pogotovo ako se radi o posjetu toplijim krajevima. Neodlazak na odmor iz bilo kojeg razloga pak ima sasvim suprotne učinke. Zato ne marite da ćete zaostati s poslom, da se drugi neće znati brinuti o vašim obvezama ili da ćete, ako propustite važan sastanak, stvoriti dojam kako niste predani poslu, već se pobrinite o svome zdravlju i priuštite si taj odmor.

Istraživanje na četvrtini milijuna radnika u Ernst and Young-u pokazalo je da se za svakih 10 sati iskorištenog odmora, godišnja produktivnost radnika poveća za osam posto.

Drugo je pak istraživanje pokazalo da zaposlenici koji iskoriste većinu ili sav godišnji odmor na putovanjima imaju najveće šanse za promaknućem. Učestali su putnici također i većih šansi za dobitkom povišice, bonusa i sličnih nagrada.

Kada sa svim ovim činjenicama o važnosti godišnjeg odmora još pomiješate sve pozitivne učinke ronjenja, nemate izbora osim ugovoriti ronilačko putovanje. Možda na Maldive, u Australiju ili pak u Irsku, sve što je bitno je da se dobro odmorite!

+ posts