Prve fotografije novonastalog vulkanskog otočića

45

Javnost je ovih dana dočekala fotografije novoga otoka nastaloga u Tihom oceanu nakon erupcije podmorskoga vulkana Hunga Tonga.

Nakon erupcije krajem siječnja vulkan je nastavio izbacivati goleme količine stijena i pepela u more, a ta masa spojila je krater s otočićima u otok dug kilometar i pol, oko 65 kilometara udaljen od glavnog grada kraljevstva Tonge, Nuku’alofe.
Prve fotografije s mladog otoka nastale su nakon što su dva Hrvata (Branko Šugar i njegov sin Zandy) s prijateljem talijanskim fotografom obišli otočić i fotografirali krater vulkana. Ispričali su kako je površina i dalje bila vruća te da je jezero u krateru imalo snažan miris sumpora. Na vrhu otoćića su se već počele naseljavati ptice, a nažalost, na otočiću je već bilo i smeća koje je donijelo more.
Snimke satelita Pléiades omogućile su geolozima promatranje slabljenja aktivnosti vulkana, a upravo zbog toga što se uglavnom sastoji od pepela, ovaj će otočić nestati. 

Tonga je inače kraljevstvo sa 170 otoka smještenih u pacifičkom Vatrenom prstenu i nalazi se jugozapadno od Samoe. Sudbina ovoga malenoga novonastalog otoka takva je da će vjerojatno nestati već za nekoliko tjedana, nakon što ga isperu valovi oceana.

+ posts