Olupina broda Sir Ernesta Shackletona pronađena je u ledenim vodama kod Antarktika na dubini od 3008 metara.

U kolovozu prošle godine Falklands Maritime Heritage Trust najavio je ekspediciju kako bi pronašli posljednje počivalište Endurancea. Petog ožujka 2022. godine, stotinu godina nakon Shackletonove smrti i 107 godina nakon potonuća, Endurance je pronađen na dubini od 3008 metara u Weddellovom moru. Olupina je pronađena unutar područja pretraživanja koje je definirao tim ekspedicije prije polaska iz Cape Towna u Južnoj Africi i otprilike 6,4 kilometra južno od pozicije koju je izvorno zabilježio kapetan plovila Frank Worsley.

Tim je radio s južnoafričkog polarnog istraživačkog i logističkog broda S.A. Agulhas II koristeći Saabova Sabertooth hibridna vozila za podvodnu pretragu. Olupina je zaštićena kao “povijesni spomenik” prema Ugovoru o Antarktiku čime se osigurava da se olupina uopće ne dira dok se pregledava i snima.

Donald Lamont, predsjednik Falklands Maritime Heritage Trust rekao je: “Naši ciljevi za Endurance bili su locirati, izmjeriti i snimiti olupinu, ali i provesti važna znanstvena istraživanja te pokrenuti terenski program.” Mensun Bound, direktor istraživanja na ekspediciji dodao je da je olupina Endurance daleko najbolji drveni brodolom koji je ikada vidio. Naglasio je da je brod uspravan, netaknut i u briljantnom stanju, a vidi se čak i natpis “Endurance” zakrivljen preko krme ispod ograde. Zapravo, on smatra da je ovo prekretnica u polarnoj povijesti.

Endurance je bio brod s tri jarbola na kojem su Sir Ernest Shackleton i posada koju je činilo 27 ljudi i jedna mačka zaplovili prema Antarktiku na Imperial Trans-Antarctic Expedition 1914. godine. Smrvljen je pod ledom i potonuo u Weddellovom moru kod Antarktika. Kompletna posada, osim brodske mačke, preživjela je ovaj brodolom.

+ posts