Pronađeni medicinski instrumenti slavnog pirata

25
ilustracija

Olupina glavnog broda flote slavnog pirata Crnobradog, Queen Anne’s Revenge, do sada je iznjedrila brojne zanimljive artefakte.

Ipak, Queen Anne’s Revenge i dalje ne prestaje iznenađivati. Tako su sada najnovija istraživanja olupine toga broda otkrila dvije vrlo zanimljive stvari – koliko je zloglasnom kapetanu bilo stalo do zdravlja njegove posade, no ujedno i koliko su medicinske terapije i instrumenti toga vremena bili primitivni. 

Arheolozi su tako izvukli brojne medicinske instrumente, od kojih je većina iz Francuske. Naime, Queen Anne’s Revenge prvotno je bila francuski trgovački brod, a nakon što ga je osvojio, Crnobradi je natjerao trojicu francuskih kirurga da ostanu na njemu. Među nađenim instrumentima posebno se ističu klistir kojim su se čistila crijeva bolesnih mornara i šprica kojom se u mokraćovod bolesnika ubrizgavala živa kojom se u ono vrijeme pokušavao liječiti sifilis. U kolekciji se također nalaze posudice za lijekove koje su se mogle složiti jedna u drugu, velika srebrna igla za šivanje tijekom operacija, škare za izvođenje operacija te zdjela s batom za pripremanje ljekovitih pripravaka.
Inače, britanski pirat Edward Teach, poznatiji kao Crnobradi, operirao je između Kariba i kolonija na istočnim obalama Amerike.

+ posts