Kit zamolio ronioce da ga oslobode

238

Nedavno se pojavio video na kojem se vidi kako ulješura zapetljana u smeće dopliva do skupine ronilaca i naizgled ih traži pomoć.

Videozapis prikazuje dirljiv trenutak u kojem kit ulješura dopliva do skupine ronilaca u Indijskom oceanu s ustima i dijelom glave zapletenim u mrežu smeća i biljaka. Kit ostaje uz ronioce otvorenih usta, dok jedna žena brižljivo raspetljava i uklanja smeće iz kitovih čeljusti. Nakon što se kit oslobodi, umjesto da nestane ravno natrag u dubokom plavetnilu, on se još neko vrijeme mota oko ronilaca.

Iako ova konkretna priča ima sretan kraj, to nije slučaj za većinu morskih stvorenja koja se zapetljaju u našem smeću. Vrlo je teško procijeniti koliko smeća ulazi u naše oceane svake godine i koliko ga već pluta okolo uzrokujući ovakve probleme morskim životinjama. Znamo da je 80 posto smeća u našim oceanima plastični otpad, a nedavne brojke pokazuju da 8 milijuna plastičnih komada onečišćenja svaki dan uđe u oceane diljem svijeta (tijekom godine to iznosi 12 milijuna tona).