U sklopu projekta “Pomorsko je dobro” tijekom ENTER konferencije Splitsko-dalmatinske županije koja je održana 10. i 11. prosinca u Spaladium Areni u Splitu postavljen je 10 metarski bazen Pogleda u plavo kako bi se promovirale ponude u ronjenju i ronjenje kao važne aktivnosti za očuvanje morskog okoliša.

“Naša želja je kroz ENTER konferenciju povezati s obrazovanjem sve projekte koje Splitsko-dalmatinska županija radi, a među njima je i ‘Pomorsko je dobro’ jer svi imaju jednu bitnu zajedničku komponentu, a to je edukacija i zaštita naše prirodne i kulturne baštine. S projektom ‘Pomorsko je dobro’ i kroz promociju ronjenja želimo ljude približiti moru i važnosti očuvanja našeg bitnog resursa kojega je potrebno zaštiti i za buduće generacije jer od mora i za more živimo.”, istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Tijekom dva dana trajanja ENTER konferencije obrazovanja i povezanih industrija koja se provodi u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a u cilju razvoja i unaprjeđenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama, posjetitelji su imali jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom u montažnom bazenu Pogleda u plavo, a ujedno i virtualno zaroniti na 30 metara dubine i razgledavati potopljeni brod putem VR (virtual reality) tehnologije.

Enter konferencija je namijenjena nastavnicima, ravnateljima i stručnjacima u obrazovanju i donositeljima odluka te tvrtkama koje daju dodatni doprinos razvoju odgojno-obrazovnog sustava popu IT tvrtki, izdavaštva i turističkih djelatnosti jer isključivo zajedničkim radom možemo napraviti dodatni doprinos u razvoju odgojno obrazovnog sustava”, istaknuo je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon ronjenja putem VR (virtual reality) tehnologije svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u pravom ronjenju zaronom u bazen s punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja koji su brinuli za sigurnost ronilaca početnika (Stijeg podvodnih radova, RK Giričić, RK Nemo-Brač, RK Solin te Nemo-Adria Rescue Team).

Tako se u ronjenju s ronilačkom opremom okušala i pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Matea Dorčić te naglasila koliko je ronjenje važna aktivnost za zaštitu našeg podmorja i pozvala sugrađane da se odazovu i probaju zaroniti u splitskoj Spaladium Areni.

Nakon kraće poduke o osnovnim pravilima i tehnikama ronjenja zaronom u bazen  promotivno-edukativnog projekta Pogled u plavo koji je do sada mnogima približio čari i ljepote ronjenja diljem i izvan Republike Hrvatske, posjetitelji su razgledavali podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, dok su medijski pokrovitelji projekta – Narodni, SCUBAlife magazin, web portal Morski.hr i Gorgonija.

Posjetitelji su imali priliku roniti i uz glazbenu podlogu za što se je pobrinulo Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji podržavaju projekt Pogled u plavo već niz godina. Besplatna probna ronjenja uz nadzor instruktora ronjenja provodila su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.