Turska freediverica Şahika Ercümen postavila je novi svjetski rekord u ronjenju na dah u disciplini variable weight zaronom na dubinu od 100 metara (328 stopa).

Şahika je rekord službeno oborila u Kaşu u turskoj pokrajini Antalya, a otkrila je da je već ranije na treningu oborila rekord, ali je morala i službeno ponoviti zaron. Svoj uspjeh 36-godišnja Şahika Ercümen posvetila je 98. Danu Republike Turske (29. studenog).

Inače, radi se o disciplini u kojoj se ne koriste ni peraje, a cijeli zaron trajao je samo dvije minute i 53 sekunde. Zanimljivo je da ovaj Şahika-in rezultat (u ovoj disciplini bez peraja) trenutačno svjetski rekord i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Nakon obaranja rekorda Şahika je otkrila da ovim svojim podvigom želi podići svijest i o nizu važnih pitanja kao što su klimatske promjene, globalno zatopljenje i ravnopravnost spolova. Osim toga, odvojila je vrijeme i za ronjenje sa ženama s dijagnozom raka dojke privlačeći tako pozornost javnosti na potrebe ovih žena i borbu protiv ove opake bolesti.

+ posts