Proizvodnja električne energije seli u podmorje

92

Kraj obala sjevernog Velsa započet će realizacije jedinstvenog projekta obnovljive energije koji uključuje korištenje podvodnih “turbina-zmajeva”.

Kao dio projekta vrijednog 25 milijuna eura 20 turbina bit će usidreno u vodama kod Angleseya, a kada budu u potpunosti funkcionalne trebale bi električnom energijom opskrbljivati 8000 kućanstava.
Švedska kompanija Minesto koja stoji iza projekta kaže kako će prvotno projekt donijeti oko 30 radnih mjesta, ali da će, ako sistem bude dobro radio, otvoriti još stotine poslova. Za čitavu priču jako su zainteresirane i velške vlasti. “Ovo ne samo da će kreirati zelenije i učinkovitije izvore energije, već će i otvoriti radna mjesta i priliku za rast u sjevernom Velsu”, kazao je prvi ministar Velsa Carwyn Jones. Minesto je testirao sistem takvih turbina u Strangford Loch u Sjevernoj Irskoj, a lokaciju u Velsu su odabrali radi pozicije koja se ne preklapa s brodarskim linijama te ne utječe na druge korisnike morskih površina.
Svaki od tih podvodnih zmajeva teži sedam tona i nalazi se barem 15 metara ispod površine vode, a na svakom se nalazi turbina. Zmaj je sajlama povezan s morskim dnom, a radi tako da ‘uleti’ u strujanja koja su povezana s plimom i osekom. Potom se povećava brzina vode koja ide kroz turbinu, što znači da zmaj može generirati energiju putem strujanja koja bi inače bila slaba da to naprave.