Fotografija pet kitopsina koji se zajedno hrane noću u podmorju Maldiva osigurala je Rafaelu Fernandezu iz Španjolske naslov podvodnog fotografa 2022. godine.

Fernandezova fotografija proglašena je najboljom među 4200 podvodnih fotografija koje su prijavili podvodni fotografi iz 71 države. Fotografija nazvana “Giants Of The Night” zabilježila je jedinstven događaj snimljen u zahtjevnim fotografskim uvjetima. Prikazuje pet kitopsina koji se zajedno hrane planktonom koji je koncentriran oko svjetla čamca.

Sam Fernandez rekao je kako je bilo nevjerojatno kada je jedna kitopsina došla blizu ronilačkog broda, a onda za njom i ostale. S Fernandezom je ronio Gador Muntaner koji se bavi proučavanjem kitova i morskih pasa te ni on nije mogao vjerovati kako su se kitopsine skupile ispred objektiva. Inače, u tom zarona Fernandez i Muntaner izbrojali su 11 kitopsina i složili se da je to susret koji se događa jednom u životu.

Član žirija Peter Rowlands rekao je kako mu je Fernandezova fotografija već nakon prvog pogleda oduzela dah i kako joj se ne može nadiviti. Alex Mustard koji je također bio jedan od članova žirija pohvalio je kompoziciju i osvjetljenje te broj golemih subjekata u objektivu.

Na web stranici Underwater Photographer Of The Year 2022 možete pogledati kompletan popis pobjednika ovog prestižnog natjecanja.

+ posts