TAG Heuerov novi Aquaracer Professional 200 jedan je od onih novorođenih modela koji pripadaju Aquaracer Pro seriji iz 2021. godine.

Kad čujete ime Aquaracer, led nije prva stvar koja vam pada na pamet, ali upravo je ovaj medij bio poligon za najnoviji model iz serije i to je mjesto gdje TAG sada želi da ga zamislimo.

Prošle godine TAG Heuer udahnuo je život Aquaracer seriji izdavanjem modela Aquaracer Professional 300 koji je sada vodeći ronilački model ove marke. Za ovu godinu Tag je predstavio Aquaracer Professional 200 koji će biti dostupan s kućištem od nehrđajućeg čelika promjera 40 milimetara (30 milimetara za dame). Svi modeli opremljeni su jednosmjerno rotirajućim ronilačkim prstenom s dvanaest faseta, vodootporni su do 200 metara dubine, a pokreće ih samonavijajući mehanizam (ženski model promjera 30 milimetara pokreće kvarcni mehanizam).

Ovaj najnoviji model, kao i svaki Aquaracer, baštini naslijeđe iz 1978. godine kada je Jack Heuer predstavio Heuer Reference 844 – stvoren za muškarce i žene koji su uživali u životu na otvorenom i avanturama u divljini, bilo na kopnu ili na moru. TAG je predstavio ime Aquaracer 2004. godine kao moderan nastavak tog naslijeđa sa svojih šest smjernica dizajna: jednosmjerno rotirajući okvir, krunica na vijak, vodootpornost do najmanje 200 metara dubine, svjetleće oznake, kupolu od safirnog stakla i dvostruku sigurnosnu kopču.

Aquaracer Professional 200, kao i njegov veći brat Aquaracer Professional 300 (promjera 43 milimetra), također prihvaća dizajnerske kodove ustanovljene prije više od četrdeset godina. No, Aquaracer Professional 200 osjetno je kompaktniji s promjerom od 40 milimetara i s dodatnom opcijom manjeg kućišta za dame (promjera 30 milimetara). Okvir još uvijek ima ronilačku vagu, ali sada je ugraviran u umetak od nehrđajućeg čelika, a ne u keramiku. Dok Aquaracer Professional 300 ima osmerokutne satne oznake, veliku kazaljku sata i žute detalje, Aquaracer Professional 200 koristi klasičniji stil s ravnim, trapezoidnim markerima, uglađenijim kazaljkama u obliku mača i bijelim detaljima. Ženski model nema datum i skromnijeg je izgleda, ali zadržava ostale estetske i tehničke karakteristike (osim mehanizma).

Jedan atribut koji dijele svi novi modeli Aquaracer Professional 200 je dizajn stražnje strane kućišta na kojem je sada ugravira kompas, umjesto poznate stare ronilačke kacige koja se nalazila na stražnjim dijelovima kućišta Aquaracera od 2002. godine. Pozadina ovoga ostaje ponavljajući ugravirani heksagonalni motiv koji se vidi na Aquaracer Professional 300.

Novi Aquaracer Professional 200 donosi neke daljnje, iako ne odmah očite inženjerske dorade koje su prvi put viđene na modelu Aquaracer Professional 300. Na primjer, poboljšanja okvira opisana u Aquaracer Professional 300 također su prisutna u njegovom sestrinskom modelu. Rotirajući mehanizam okvira sada je fluidniji u svom kretanju, ali ipak ostaje umirujući klik koji svi volimo. Oba sata imaju smanjenu, elegantniju narukvicu koja nastavlja dugu tradiciju TAG Heuera u proizvodnji ergonomskih narukvica koji prate prirodnu zakrivljenost zapešća svakog korisnika. Osim što je vrlo fleksibilna i izdržljiva, narukvica Aquaracer Professional 200 dolazi s ronilačkim produžetkom od sedam milimetara koji se može brzo podesiti pomoću mehanizma za otpuštanje.

Cijena ovog novog Aquaracera kreće se oko 2800 eura, a ženski model nešto je jeftiniji i možete ga kupiti za manje od 2000 eura.