Portugalci su još 2019. godine počeli razmišljati o obaranju svjetskog rekorda (najveće ronilačke akcije čišćenja mora) kako bi skrenuli pozornost na problem onečišćenja mora. Pandemija covida je taj njihov plan stavila na čekanje, ali oni nisu odustali i sada organiziraju najveću svjetsku ronilačku eko akciju.

Dakle, 24. rujna 2022. Portugalci će ujediniti ronilačku zajednicu u Sesimbri s turistima i roniocima iz cijelog svijeta koji su željni sudjelovati u takvoj akciji. Organizator akcije je neprofitna organizacija pod nazivom Oceanum Liberandum, a svi certificirani ronioci su pozvani na ovaj ekološki mega događaj. Namjera organizatora je okupiti više od 700 ronilaca pod vodom i još mnoštvo volontera na kopnu i u čamcima koji će sudjelovati u ovoj akciji.

Ako ste certificirani ronilac i želite biti dio ovog događaja, ispunite obrazac koji možete pronaći na ovom linku. Registracija je 15 eura, a taj novac će pomoći u plaćanju lokalnih ronilačkih centara koji će sa svojim čamcima i opremom voziti ronioce i organizirati zaron. Naravno, akcija predviđa i tombolu za sudionike, majice, predavanja i još mnogo toga. Ako niste ronilac, a želite sudjelovati, slobodno kontaktirajte organizatore i možete biti volonter i pomoći na kopnu ili u čamcima. U prekrasnoj Sesimbri možete uživati i ako putujete s roniocem, a glavni cilj ove akcije je podići svijest o problemima mora i oceana.