Ronilački klub Mostar i ove godine organizira tradicionalnu međunarodnu ekološku akciju čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera.

Ekološka akcija pod nazivom “Jezero 2022.” održat će se u subotu 10. rujna 2022. s početkom u 12.00 sati. Naime, ronilački klub Mostar niz godina okuplja veliki broj ronilaca i ekološki osviještenih ljudi koji volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog hvale vrijednog projekta. Organizatori tako u jednom danu okupe stotinjak mladih i mještana grada Mostara koji aktivno sudjeluju u čišćenju dijela Mostarskog jezera. Lokacija ove plaže svim građanima Mostara dobro je poznata, prvo kupalište poslije HE Mostar koje svake godine u ljetnom razdoblju okupi veliki broj posjetitelja i kupača.

Na dan ekološke akcija planirano je prikupljanje veće količine otpada, a preko stotinu ekoloških aktivista i ronilaca koji dolaze iz dvadeset gradova cijele regije (Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine) te iz više od dvadeset klubova pomoći će organizatorima u izvlačenju otpada iz jezera. Očekuje se i dolazak ribara i splavara koji će zajedno s domaćim roniocima iz ronilačkog kluba Mostar biti podrška na kopnu, a gradonačelnik Mostara, dr. Mario Kordić, također je ronilac pa će i on navući svoju ronilačku opremu te roniti s ostalim roniocima čisteći jezero.

Osim ovih aktivnosti na samom terenu pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane. Ulaz na plažu s glavne ceste će biti saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o očuvanju prirode te aktivno uključivanje mladih u ekološko djelovanje lokalne zajednice.

Iz ronilačkog kluba Mostar poručuju kako zelena ljepotica, rijeka Neretva kao glavni simbol grada Mostara, mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu, a ova ekološka akcija njihov je mali doprinos u ostvarivanju tog cilja. Ekološku akciju “Jezero 2022.” podržava Grad Mostar kao glavni pokrovitelj, javna poduzeća, gospodarski subjekti u gradu i okolici te privatni donatori pa se organizatori nadaju kako će ova akcija biti jedna od najvećih ronilačkih eko akcija u regiji.