Ronilački brod Carlton Queen prevrnuo se prekjučer (24. travnja 2023.) u sjevernom Crvenom moru kod grebena Abu Nuhas.

Prema lokalnim medijima, radi se o tek porinutom ronilačkom brodu “Carlton Queen” kojim upravlja Carlton Fleet, a okolnosti stradavanja broda još nisu potpuno jasne.

Naime, kako tvrde ronioci s prevrnutog broda, Carlton Queen se očito naginjao od samog početka putovanja. Unatoč tome što su ronioci upozorili posadu na neobično naginjanje broda, posada je nastavila prema planiranom rasporedu plovidbe i ronjenja. Brod je tako stigao do Abu Nuhasa i ronioci su zaronili do poznate olupine SS Carnatic, a nakon toga su imali i noćni zaron. Sljedećeg jutra ronili su na još jednoj spektakularnoj olupini Abu Nuhasa, poznatom Ghiannisu D., a poslije toga zarona brod je zaplovio prema Sinajskom poluotoku.

Daljnji slijed događaja prilično je dramatičan. Naime, ronioci tvrde da je more bilo relativno mirno, ali da je kapetan izveo oštar manevar okretanja broda pa se brod još više nagnuo i počeo se prevrtati. Ono što je nevjerojatno, prema tvrdnjama ronilaca koji su bili na tom brodu, kapetan je prvi napustio plovilo, a gosti su se sami evakuirali na splav za spašavanje ili skokom u more.

Gosti koji su u trenutku prevrtanja bili u kabinama u prizemlju bili su u još dramatičnijoj situaciji, ali uspjeli su se spasiti.

Sve njih pokupio je drugi brod koji je bio u blizini. Posada tog drugog broda pomogla je roniocima s prevrnutog Carlton Queen-a da nabave zamjensku odjeću i prevezla ih do luke. Neki su odvezeni u hotel, dok je nekoliko ozlijeđenih ronilaca zadržano u bolnici. Većina osobnih stvari i ronilačke opreme je izgubljena, a ronioci su kontaktirali svoja veleposlanstva u Egiptu kako bi dogovorili zamjenske putovnice.

+ posts