Finclip je novi dodatak ronilačkoj opremi inspiriran skijaškim vezovima, a omogućuje jednostavno navlačenje i skidanje peraja bez korištenja ruku.

Ovaj “uređaj” može se montirati na bilo koje peraje s otvorenom petom, a koristi niz prilagodbi, uključujući kliznu ploču za stopala i bungee trake različitih veličina te bočne kopče za fino podešavanje.

Korištenje je vrlo jednostavno. Jednom kada je Finclip montiran na vaše peraje, ne morate se više saginjati da biste obuli ili skinuli peraje. Jednostavno stavite nogu u utor peraje i pritisnete petom prema dolje, a Finclip će odraditi svoje i spremni ste za ronjenje. Skidanje je isto jednostavno. Petom jedne noge pritisnete Finclip na drugoj nozi i peraja je oslobođena te ju jednostavno možete skinuti. Ponovite istu stvar s drugom nogom i peraje su skinute.

Kod skidanja peraja u vodi (prije penjanja na brod ili obalu), rukom možete “otklopiti” Finclip na perajama i držeći za njega skinuti peraje lakše jer će otvoriti peraju šire i otkloniti učinak usisavanja (podtlak) između čizmice i unutarnje strane peraje.

Nakon ronjenja samo pomaknite petu Finclipa prema naprijed i spremite svoje peraje u njihovu torbu kao što ste uvijek činili. Dakle, cijeli sklop neće povećati peraje pa ih možete nositi, transportirati i skladištiti kao i prije.

Finclip se montira na peraju bez potrebe za bilo kakvim izmjenama. Jednostavno ga postavite na stražnji kraj peraje i učvrstite zatezanjem vijaka. Nakon što se bungee remen zakvači na vaše peraje, Finclip je spreman za korištenje.

Osim jednostavnog obuvanja i skidanja peraja, ergonomski dizajn pete raspoređuju pritisak bungee remen pa on više nije koncentrirana u jednoj točki, već je raspoređena cijelim stražnjim dijelom vaše pete. Time se izbjegavaju neugodne posljedice trljanja i pritiskanja elastičnog bungee remena tijekom ronjenja i rezultira dosad neviđenom udobnošću svih peraja s otvorenom petom.

Finclip je modularan i konfigurabilan sustav pa je za pravilno korištenje potrebno kupiti set u skladu s vlastitim potrebama i opremom. Jedna od značajki Finclipa je mogućnost podešavanja udaljenosti između pete i kraja peraje. Ova prilagodba, u kombinaciji s bungee remenom čija duljina može varirati, omogućuje korištenje Finclipa bez obzira na veličinu i model peraje koju koristite. Ipak, ako imate vrlo veliko stopalo (nosite cipele veće od broja 46), izmjerite udaljenost između stražnjeg kraja peraje i pete ronilačke čizmice. Ako je ta udaljenost veća od pet centimetara, morate naručiti “big foot” nastavak za Finclip.

Naravno, nekim roniocima ovaj “uređaj” izgleda kao nepotrebni dodatak jer obuvanje peraja nije baš neka teška aktivnost, ali mnogi će si rado olakšati obuvanje i izuvanje peraja.

Finclip je dostupan u tri boje (žuta, plava i crna), a cijena nije zanemariva (kao što smo već navikli s ronilačkom opremom) pa ćete za “potpuni užitak obuvanja i izuvanja peraja” morati izdvojiti 75 eura.