Povratak velike roze meduze

104

Golema ružičasta meduza, latinskoga imena Drymonema dalmatinum, spažena je prije nekoliko dana u Jadranskom moru po prvi put od Drugog svjetskog rata. 

Ovu meduzu, poznatu i pod nadimkom “velika roza”, vidjeli su i snimili amaterski ronioci kraj sjeverne obale Italije. Drymonema dalmatinum može narasti više od metra u promjeru, a radi se o jednoj od najrjeđe viđenih meduza u Jadranu ikada. Ovo bizarno ali lijepo biće svoj latinski naziv duguje činjenici da je prvi puta otkrivena kraj obale Dalmacije tijekom 80-ih godina 19. stoljeća, kada ju je otkrio njemački prirodnjak Ernst Hackel. Nakon toga viđena je još svega par puta, ali nitko je u Jadranu nije vidio od 1945. godine.
O ovoj meduzi ne zna se puno, a znanstvenici još nisu sigurni niti koliko je snažan njezin otrov, niti zašto se nakon toliko godina ponovno pojavila u Jadranu. Dio nagađanja ide u smjeru da je uzrok njenog ponovnog pojavljivanja globalno zatopljenje. S druge strane, neke znanstvene teorije u biologiji smatraju kako meduze imaju dvije životne faze; raniju u kojoj žive na dnu mora te drugu u kojoj izlaze i plutaju na površini. Stoga je moguće da ova vrsta meduze desetljećima živi na dnu mora prije nego što se potpuno formira te da njeno ponovno pojavljivanje nema veze s toplijim morem.

+ posts