Nova otkrića na najvećem groblju brodova u Europi

97

Rezultati posljednjeg podvodnog arheološkog istraživanja zaljeva Scapa Flow bacili su novo svjetlo na ovu međunarodnu ronilačku meku.

Okružen otočjem Orkney i Južnim otocima, s lakim pristupom Sjevernom moru i Atlantiku, Scapa Flow je bio važna sjeverna baza britanskih trupa u oba svjetska rata. Mjesto bogate ratne povijesti danas je najveće groblje brodova u Europi. Poznato je po potapanju njemačke flote 1919. godine, pri čemu su Orkneyevske  vode u svoje dubine povukle čak 52 broda, a od potopljene flote ostalo je sedam impozantnih olupina, podsjetnik na najveći gubitak brodova u jednom danu.

Posljednjim velikim arheološkim istraživanjem područja otkrivene su nove olupine iz Prvog i Drugog svjetskog rata, čime se potvrdio značaj Scapa Flowa, nekad najvažnije ratne baze, a danas bogate povijesne riznice.
Istraživanjem olupina koje je naručila vladina agencija Historic Scotland u periodu od listopada 2013. do ožujka ove godine utvrđena je točna lokacija i detaljno stanje 25 do sada nedovoljno poznatih olupina iz obaju ratova. Najzanimljivije je otkriće ostataka aviona za koji se pretpostavlja da pripadaju legendarnom britanskom ratnom lovcu tipa Spitfire otkrivenom na dubini od 22 metra, kao i pronalazak prethodno “izgubljenog” ratnog broda, a arheološki tim iz ORCA Marine i tvrtke SULA Diving koji su vodili istraživanje kažu kako Scapa Flow u svojim dubinama skriva još mnoštvo tajni. 

Ako ste ljubitelj olupina veliku reportažu s ronjenja u zaljevu Scapa Flow možete pročitati u desetom broju SCUBAlife magazina.

+ posts