Potjera za kradljivcima podvodnog kostura starog 10.000 godina

89
foto: Kurt Amsler

 

Ako ste mislili da su ronioci koji pljačkaju po podmorju Jadrana nekulturni i bezobrazni, zamislite tek kako su kvarni oni koji pljačkaju po Meksiku.

Naime, netko je iz cenote na području Yucatana ukrao kostur čovjeka star najmanje 10.000 godina. Ovaj je kostur arheološki pronalazak najviše vrijednosti, a stručnjaci smatraju da je jedan od najstarijih ostataka ljudi na području Sjeverne i Južne Amerike općenito.

Šokirani su ostali meksički arheolozi, ali i ronioci iz koji su iz cijelog svijeta dolazili vidjeti podvodni grob prastarog Indijanca. Tamošnji Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH) objavio je „potjernice“ za pljačkašima. U svim trgovinama, pekarama i ronilačkim centrima u obližnjem gradu Tulumu postavljeni su posteri koji traže informacije o pljačkašima, a pripremaju i pravne poteze kako bi prisilili lopove na povrat posmrtnih ostataka.

Kostur koji je nestao pripada osobi koju su arheolozi imenovali Young Man of Chan Hol II, koji je otkriven 2010. Godine. Inače, u cenoti u kojoj je pronađen ovaj kostur, četiri godine ranije pronađen je još jedan, kojeg su nazvali Young Man of Chan Hol.

Pronađeni kosturi arheolozima su bili zanimljivi jer otkrivaju srodstvo s ljudima iz istog doba koji su nastanjivali područje Indonezije i južne Azije. Neki drugi kosturi pronađeni u cenotama također nose anatomsku sličnost, a možda su stari i 14.000 godina, a na njihovom postojanju zasniva se teorija da nisu svi američki Indijanci potomci stanovnika sjeverne Azije koji su prešli Beringov tjesnac, koji je nekoć bio dodirna točka Azije i Sjeverne Amerike.

Oba spomenuta kostura u cenotu su položena u vrijeme kada je razina mora bila znatno niža pa je cenota bila suha. Danas je oskvrnavljeno počivalište osam metara ispod razine vode.

 

+ posts