Pogledajte ekskluzivne fotografije novootkrivene viške olupine

24
foto: Dražen Gorički

Sada je i potvrđeno: novootkrivena viška olupina doista je poznati austrougarski ratni brod “Graf Radetzky”!

Tehnički ronioci Dražen Gorički, Alex Kvarantan, Uroš Jelić i Neven Lukas uz potporu Hrvatske ratne mornarice zaronili su do olupine koja leži na 90 metara dubine, a prikupljeni podaci i fotografije potvrdili su kako je doista riječ o fregati Graf Radetzky potonuloj 1869. godine. Olupinu ratnog broda u viškom akvatoriju u siječnju je pronašao ronilac Robert Atanasov koji je o pronalasku obavijestio Ministarstvo kulture. Akcijom višeslojnog skeniranja dna koju je obavio minolovac Hrvatske ratne mornarice “Korčula” locirani su ostaci olupine, nakon čega je iskusni tim tehničkih ronilaca u zahtjevnom 180-minutnom uronu pomno istražio ostatke ovog moćnog broda.

Graf Radetzky bio je trojarbolni ratni brod dužine oko 58 metara s dvije topovske palube, a uz jedra je imao ugrađen parni stroj i dimnjak. Moćan brod bio je ponos austrougarske mornarice, a posebno je poznat po sudjelovanju u Viškom boju, velikoj pomorskoj bitci 1866. godine kada su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije. Bitka je završila austrijskom pobjedom, a Graf Radetzky se izvukao i nastavio svoju plovidbu sljedeće tri godine. U veljači 1869. godine iznenadna eksplozija, čiji je uzrok do danas ostao nepoznat, prekinula je misiju ovog moćnog broda koji je tako u svega nekoliko minuta potonuo u dubine. Pritom je poginulo više od 300 mornara, većinom Dalmatinaca, a tek dvadesetak ih se uspjelo spasiti.

Prema povijesnim izvorima znalo se da je Graf Radetzky potonuo negdje sa sjeverne strane otoka Visa, a njegova točna lokacija bila je nepoznata punih 145 godina. Da je riječ o povijesno važnoj olupini potvrdio je i stručni tim koji je sudjelovao u nedavnoj akciji predvođen zapovjednikom Obalne straže komodorom Marinom Stošićem. U akcije su tako sudjelovali i kapetan fregate Mario Badrov, Saša Denegri iz splitskoga Konzervatorskog odjela i član Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru, Jurica Bezak iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda te cjelokupna posada “Korčule” i “Fausta Vrančića”.

+ posts