Oprema koju rijetko viđate, a može vam koristiti

35

SCUBAlife vam donosi pregled pet dijelova ronilačke opreme koji se rijetko koriste, odnosno mahom ih koriste specijalizirani ronioci.

Pogledajte, možda neki od ovih predmeta može i vama poslužiti!

  1. Nautilus Lifeline – radio za hitne slučajeve -bez obzira koliko bile dobre vaše navigacijske vještine pod vodom, uvijek je pametno imati plan B. Ako stvari pođu neočekivano bit će vam drago da imate mogućnost kontaktirati s vašim brodom odnosno VHF radijom ili da barem pritisnete gumb koji šalje automatski poziv za pomoć i vašu GPS lokaciju. Cijena uređaja je oko 250 eura.
  2. Set za pisanje pod vodom – s ovim setom možete zapisati sve važne podatke i informacije koje vam trebaju za ronjenje ili sve ono što vam jednostavno padne na pamet tijekom urona. Možda nešto želite reći svom partneru tijekom urona, a ne možete to standardnim ronilačkim znakovima… Ploča za pisanje veličine je 15-ak puta 10-ak centimetara (ovisno o proizvođaču i modelu), a set stoji svega 20-ak eura.
  3. Nitrox analizator – u današnje vrijeme rekreativni ronioci sve češće pohađaju tečajeve za ronjenje nitroxom. Ronioci s nitroxom i ostalim mješavinama plinova svjesni su koliko je važno znati što je točno u mješavini koju udišu. Vlastiti analizator svakako je rijetkost, ali i razmislite li malo shvatit ćete kako je puno sigurnije imati svoj analizator, nego koristiti neki u vlasništvu ronilačkog centra na nekoj egzotičnoj destinaciji. Analizatori su uglavnom kompaktni i jednostavni za korištenje, a cijene im se kreću u rasponu od 100 do 350 eura.
  4. Sidemount kompenzator plovnosti – ovakve kompenzatore najčešće koriste speleoronioci, ali moguće ih je upotrebljavati i za obično rekreativno ronjenje. Kompenzator je čvrst i vrlo udoban, mjehur se sužava prema vrhu kako bi se više težine prebacilo na bokove radi bolje ravnoteže, a ronjenje s njim je jednostavno. Modularni dizajn omogućuje da se prilagodi veličini, obliku i ronilačkom stilu korisnika. Cijena mu je oko 650 eura.
  5. Podvodna komunikacija – komunikacija je izuzetno bitna i pod vodom. Tako je IDM (integrirana ronilačka maska) ujedinila sve mogućnosti koje pruža full face maska, pogotovo za korištenje u hladnoj ili kontaminiranoj vodi. Sistem koji je plasirao Ocean Reef uključuje podvodnu komunikaciju, head-up displej, integriranu rasvjetu te snimač podataka o uronu. Cijena nije mala (oko 800 eura), ali je ovaj komad opreme vrlo koristan. Naravno, postoje i puno jeftiniji sustavi podvodne komunikacije koji se mogu koristiti, a ovaj sustav jedan je od naprednijih.
+ posts