U okviru bogatog programa “Dana u Vali” i četvrtog međunarodnog festivala brodova, mora i mornara koji se održavao od 22. do 25. rujna u Starom Gradu na Hvaru za posjetitelje i građane, osim gastro delicija, velikog broja koncerata, izložba i radionica, bila su organizirana i besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo.

Promotivno – edukativan projekt Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost provodio se u organizaciji Grada Staroga Grada, Turističke zajednice grada Staroga Grada uz podršku Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Plavom promocijom.

“Izuzetno nam je drago što smo ove godine imali priliku omogućiti našim građanima i posjetiteljima ‘Dana u Vali’ da se okušaju u ronjenju u sigurnim i kontroliranim uvjetima, a sve kako bi ljudima približili more i podmorje kao i važnost očuvanja morskog okoliša i na taj način dodatno obogatili naš program. Tijekom trajanja festivala posjetitelji su imali priliku uživati u brojnim gastro delicijama i izložbama uz ples i glazbu. Osim toga, u sklopu festivala sudjelovalo je više od 60 brodova iz Hrvatske u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine te tradicijski brodovi iz Slovenije, s obzirom da je ove godine Republika Slovenija zemlja partner i počasni gost ‘Dana u Vali’. Osim što festival spaja zemlje i ljude, ujedno doprinosi produživanju sezone, a na ovaj način promičemo maritimnu baštinu.”, istaknuo je Antonio Škarpa, gradonačelnik Grada Staroga Grada.

Na Trgu Tvrdalj u Starom Gradu tijekom trajanja “Dana u Vali” postavljen je montažni 10 metarski bazen Pogleda u plavo koji je oduševio brojne posjetitelje, a posebno one najmlađe koji su imali priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom u kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena Pogleda u plavo, a sve uz stručni nadzor instruktora ronjenja RK Nemo-Adriatic te tako uživati u svim čarima i ljepotama koje ronjenje pruža.

Pogled u plavo održavao se u okviru projekta “Pomorsko je dobro” Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

“Riječ je o uistinu jedinstvenom iskustvu te nam je iznimno drago što smo u suradnji s Gradom Starim Gradom i Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije omogućili svim gostima, ali i domaćima da se na ‘Danima u Vali’ okušaju u čarima ronjenja. Ovo je jedna u nizu aktivnosti provedenih u sklopu projekta ‘Pomorsko je dobro’, a sve s ciljem promoviranja važnosti razvoja, zaštite i valorizacije našeg najvrjednijeg resursa. Inovativnim aktivnostima intenzivno radimo na edukaciji, ali i osnaživanju turističke ponude i brendiranju naše Županije kao ronilačke destinacije.”, rekla je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi zaronom u bazen turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja je bila postavljena na unutarnjim stranicama bazena, a pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Osim promocije ronjenja, cilj projekta je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe i aktivnosti.

Za fotografije s ove manifestacije zaslužan je Marjan Luka Prpić, a projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, dok su medijski pokrovitelji projekta Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.).

+ posts