Podvodni rover za svemirska istraživanja

30

Podvodni rover koji je NASA testirala na Aljasci prototip je uređaja koji će ići u istraživanje planeta i svemirskih tijela za koja se pretpostavlja da imaju vodene površine.

Uređaj je to za rad ispod leda koji bi se jednog dana mogao koristiti za misije na Jupiterovu satelitu Europi i drugim sličnim svemirskim tijelima koja bi ispod zaleđene površine mogla skrivati tekuće oceane. Rover je prezentiran u Kalifornijskom znanstvenom centru u Los Angelesu, a prema riječima Andyja Klesha, voditelja projekta, ovaj rover mogao bi se koristiti i za istraživanja Arktika i Antarktika. “Puno toga što radimo u svemiru može se koristiti i u oceanima. Ovo je rani prototip vozila koje bi se moglo koristiti na Europi i drugim svemirskim tijelima koja imaju tekuće oceane prekrivene ledom”, istaknuo je Klash. 

Nazvan BRUIE, ovaj rover imat će kotače te mogućnost plutanja. Kotači će služiti da se kreće s unutrašnje strane leda, kao da je na površini. Ispod površine snimat će fotografije i skupljati druge podatke koji bi znanstvenicima trebali biti od koristi. Za sada je sličan uređaj testiran na području Aljaske, a tom prilikom njime su upravljali putem satelita, što je po prvi put da je neki uređaj ispod leda korišten na taj način. Nova je verzija duža, ima deblje tijelo i dizajnirana je za dubine do oko 200 metara, a središnja jedinica sadrži kompjutere, senzore i komunikacijsku opremu.
Softver za BRUIE isti je onome koji se koristi na uređajima koji će biti lansirani na Mars iduće godine. Trenutno se rade istraživanja kako bi se povećala autonomija uređaja i ojačala njegova mogućnost za samostalno izbjegavanje prepreka.

+ posts