Podvodni grob maršala s plakata

91

Maršal britanske vojske Lord Kitchener lice je poznato s legendarnog plakata “Britons wants you”, a brod HMS Hampshire njegov je podvodni grob.

Fotografije koje vam donosimo pokazuju podvodni grob Lorda Kitchenera koji je zajedno sa 736 drugih ljudi prije točno 100 godina izgubio život u jednoj od najvećih tragedija britanske mornarice. Kitchener je bio ministar rada i maršal britanske vojske kada je poginuo 1916., a u povijesti je ostao zapamćen kao lice s legendarnih plakata “Tvoja zemlja te treba”. Stradao je u diplomatskoj misiji na putu prema Rusiji kada je brod HMS Hampshire naletio na njemačku minu blizu Orkneya i potonuo u svega 15 minuta. Lokacija na kojoj se nalazi olupina u pravilu nije dopuštena za ronjenje, a ronilački tim koji je autor ovih fotografija imao je posebnu dozvolu. Tim specijalističkih ronilaca predvođen Škotom Rod Macdonald katalogizirao je ostatke broda putem 500 sati snimaka i kompletnim 3D skenom, kao i impresivnim fotografijama. 

Olupina inače leži naopačke na dubini od 55 do 70 metara, a tijekom nesreće uspjelo se spasiti samo 12 članova posade. “Priča o HMS Hampshireu ima povijesnu važnost, a taj gubitak čini važan element pomorske priče Prvog svjetskog rata”, rekao je Macdonald. Ova pomorska tragedija i smrt Lord Kitchenera dogodili su se manje od mjesec dana nakon krvave bitke na Sommi i predstavljali su velik udarac tadašnjoj britanskoj javnosti.