Ronioci koji nisu godinama smočili svoju opremu ne razumiju uvijek važnost osvježavanja znanja. Iako se programi “vraćanja u ronilačku formu” dotiču osnova navigacije, trend među roniocima koji se vraćaju u vodu nakon dužeg vremena zapravo je ponoviti tečaj podvodnog orijentiranja jer vjeruju da uključuje neke od najvažnijih vještina koje su ikad naučili.

Kao i mnoge druge ronilačke vještine, praksa je ono što će Vas učiniti kompetentnim navigatorom te Vam otvoriti širi izbor mogućnosti ronjenja. Ali, hoćete li naučiti ove vještine u učionici ili iz vremenski potencijalno rizičnih pogrešaka, na Vama je. Ono što je na nama jest da Vam pružimo kratak uvid u stvari koje možda propuštate i pokušamo tako spriječiti pogreške koje bi Vas mogle skupo koštati.

Ne oslanjajte se samo na kompas! Kompas je odličan alat, ali zasniva se na pretpostavci da ga korisnik pravilno postavi i koristi, zbog čega je često uzrok pogreškama. Korištenje kompasa ne razlikuje se mnogo od slijepog praćenja pametnog telefona jer, iako se GPS telefona ne oslanja na korisnikov unos, još uvijek nas može skrenuti s puta ako vizualno ne uspoređujemo okolinu s onim što nam kaže uređaj. U skladu s tim, moramo biti budni u svom podvodnom okruženju.

Zapamtite, digitalni kompasi trebaju se iznova i iznova kalibrirati! Baš kao što se naša računala oslanjaju na nas da bismo instalirali redovna ažuriranja, tako i digitalni kompas treba ponovnu kalibraciju. To je potrebno napraviti kada je kompas funkcija zamrznuta. Manje očiti podatak koji ukazuje na potrebu kalibracije zahtijeva provjeru postavki kompasa, što nije naodmet učiniti čak i prije svakog urona. Bolje izgubiti nekoliko svojih trenutaka na provjeru, nego službi spašavanja na moru izgubiti nekoliko sati na pronalazak izgubljenog ronioca.

Kad odabirete prirodne navigacijske markere, u redu je biti izbirljiv! Nemojte odabrati jednu veliku značajku poput ogromnog koralja u obliku mozga ili pješčanih žljebova. Koristite tu veliku značajku kao polaznu točku, a zatim pronađite nešto malo i neprimjetno poput kamena s dvije cjevaste spužve na jednoj strani i spužvom u obliku bačve na drugoj. Potrebno je odvojiti vrijeme za odabir markera. Možda mislite da ste pronašli stvarno jedinstvenu značajku, ali tada tu značajku počnete vidjeti svugdje.

Postavite svoj kompas prije urona! Ne želite doći do dna i okrenuti se u neželjenom smjeru. Da biste to izbjegli, postavite usmjerenje kompasa prema obali prije početka ronjenja, a kad počnete zaranjati, učinite to u onom smjeru u kojem namjeravate putovati.

Razmislite o praćenju potrošnje zraka, a ne “udarnih ciklusa”! Potrošnja zraka je najvažnija stvar na koju trebate paziti. Praćenje udarnih ciklusa (brojite svaki zamah desne ili lijeve noge) postaje mnogo teže kad se u ronjenje umiješa morska struja. 100 zamaha plivajući u struji neće Vas dovesti na isto mjesto kao 100 zamaha plivajući protiv struje. Zato pokušajte pratiti koliko zraka potrošite. Naravno, morate pratiti i dubinu jer ćete na većim dubinama potrošiti više zraka nego na manjim.

Uz spoznaju da znanost nije uvijek točna, sve je jasnije da je praksa izuzetno vitalna, ali s vremenom provedenim u učionici vrijeme koje je potrebno za stjecanje vještina drastično se smanjuje.

+ posts