Brodska mina ispod mora nalazi se godinama, a iznad nje se građani Rijeke i turisti iz obližnjeg hotela s četiri zvjezdice u centru grada bezbrižno kupaju zadnjih 80 godina.

Zadnjih dana hladnog prosinca, dok su se građani Rijeke spremali za novogodišnje slavlje, podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić otkrio je nešto što niti u najružnijim snovima nije mogao pomisliti. Pronašao je brodsku minu izuzetno velike razorne moći na lokaciji koja nije toliko neočekivana iz povijesne perspektive.

Foto by Aleksandar Stančin
Foto by Aleksandar Stančin

Rijeka je grad turbulentne povijesti, kroz godine su vojske prolazile, a iza sebe često ostavljale strah i uništenje. Osamdeset godina nakon Drugog svjetskog rata tijekom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, u elitnom dijelu grada zvanom Pećine na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale pronađena je dubinska protubrodska mina. Pronađena je neposrednoj blizini Ville Olga koja je nekada bila zapovjedno mjesto njemačkih vojnih snaga, gdje još i danas u ogradi stoje obilježja nacizma prepuštena zagovornicima teorije zavjera.

Međutim, ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam i dan danas može napraviti loše je taj zlokoban metalni predmet za koji je utvrđeno da se radi o aktivnoj mini njemačke proizvodnje, izuzetno velike razorne moći koja je polegnuta na dno kako bi u periodu od 1943. do 1945. godine zaštitila obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu ili zauzimanje Ville Olga na čijem području su se tada nalazile nacističke snage.

Foto by Aleksandar Stančin
Foto by Aleksandar Stančin

Naknadnim istraživanjem u arhivskim spisima podvodni snimatelj Aleksandar Stančin ustanovio je da se radi o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži od 100 do 150 kilograma čistog TNT-a, što je dovoljno da uništi i potopi brod. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njenim pronalaskom teško je shvatiti. Mina takve veličine može uništiti primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more i još pokoji predmet s plaže.

Foto by Aleksandar Stančin
Foto by Aleksandar Stančin

Kako se sudbina poigrala govori podatak da je mina polegnuta u more s broda pod tadašnjim imenom Kiebitz koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira Galeb koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta “prijestolnice kulture”.

Foto by Aleksandar Stančin
Foto by Aleksandar Stančin

Po pronalasku mine izviještena je Policijska uprava Primorsko – goranska u Rijeci, Lučka kapetanija Rijeka, a specijalna policija iz Zagreba izašla je na teren i potvrdila prvotne sumnje da se radi o aktivnoj protubrodskoj mini koja leži tik uz obalu plaže te preuzela nadležnost. Naravno, zbog same lokacije i razorne moći ove mine, ona će biti uništena, ali to neće biti moguće na mjestu na kojem je pronađena.

+ posts