Planet ocean

33

Ronioci koji često putuju u potrazi za novim i uzbudljivim ronilačkim lokacijama uskoro bi mogli doći na svoje i rezervirati smještaj na dnu mora.

Naime, nedavno je Američki ured za patente i žigove (USPTO) odobrio patent za prvi potpuno potopljeni podvodni hotel na svijetu. Riječ je o projektu pod imenom “Planet ocean”, podvodnom hotelu čija se gradnja planira na morskome dnu na dubini od oko osam i pol metara. Hotel bi trebao biti smješten u svjetlosnoj zoni bogatoj raznolikim podvodnim životom, a iz 12 soba, koliko je predviđeno da ih hotel ima, pružao bi se panoramski pogled na okolni vodeni svijet. U hotel bi se ulazilo pomoću dizala s površine, tako da boravak u njemu ne bi zahtijevao nikakve ronilačke kvalifikacije, a priliku za boravak pod površinom vode dobili bi i oni koji nikada nisu zaronili. Iako još nije odlučeno na kojem će točno mjestu hotel biti izgrađen, dizajneri kao potencijalne lokacije spominju Havaje, Egipat, Maleziju i Bahame. Dizajneri su predvidjeli i mogućnost da se hotel, u slučaju oluja ili uragana, može pokrenuti s mjesta koristeći tehnologiju elektromagnetske propulzije i potražiti sigurniju lokaciju.

Iako cijena noćenja i smještaja još nije poznata, predviđeno je da se dio profita koji bi hotel donio iskoristi za izgradnju umjetnih grebena na svjetskim lokacijama gdje su koraljni grebeni ugroženi. Inače, cijena čitavog projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna dolara.

+ posts