U podmorju otoka Šćedra ronioci su pronašli očuvan brodolom s teretom antičkih amfora iz trećeg stoljeća prije Krista, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija RH. 

Ovaj nevjerojatni arheološki nalaz plod je suradnje Hrvatske ratne mornarice s talijanskom ratnom mornaricom. Naime, u okviru te suradnje mornarički ronioci su od 15. do 21. lipnja zajednički uvježbavali protuminsko djelovanje koristeći različite vrste opreme (podvodna autonomna vozila i daljinski upravljana podvodna vozila). 

Tijekom takvih vježbi ratne mornarice dviju država uspostavile su suradnju s drugim tijelima državne uprave i znanstvenim ustanovama pa su, uzevši u obzir prethodne informacije Ministarstva kulture i medija o postojećim i potencijalnim arheološkim lokalitetima (brodolomima), za lokaciju vježbe odabrale podmorje oko otoka Šćedra.

Aktivnost je provedena u suradnji Ministarstva obrane s Konzervatorskim odjelom u Splitu Ministarstva kulture i medija te Sveučilištem u Splitu. Nakon što je određen perimetar pretrage započeto je višeslojno snimanje (skeniranje) dna, a obradom dobivenih podataka detektirano je nekoliko potencijalnih pozicija koje bi mogle predstavljati arheološka nalazišta. Ciljane pozicije potom su pregledane podvodnim ROV-om koji je opremljen manjim sonarom i kamerom, a zajednički timovi hrvatskih i talijanskih protuminskih ronilaca odmah su obavili zarone u cilju utvrđivanja konteksta nalaza. Pregled jedne od takvih pozicija rezultirao je pronalaskom potpuno očuvanog antičkog brodoloma.

Podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija (Saša Denegri) i Sveučilišta u Splitu (Tea Katunarić Kirjakov) nakon otkrića zaronili su na markiranoj lokaciji nalazišta te su utvrdili kako je riječ o potpuno očuvanom brodolomu s teretom antičkih amfora iz trećeg stoljeća prije Krista koji leži na dubini od 50 metara.

Riječ je o jednom od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana. Buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst i karakteristike lokaliteta pa će se odrediti i način zaštite, konzervacije i prezentacije nalazišta.