Otkriven novi veliki koraljni greben u Australiji

284

Novootkriveni greben na jugu Australije može stajati rame uz rame s najvećim koraljnim grebenom na svijetu, poznatim Velikim koraljnim grebenom.

Tako bar tvrde znanstvenici iz Nacionalnog parka Wilsons Promontory u blizini Melbourna koji su nedavno daljinski upravljanom ronilicom istražili regiju, a prve snimke otkrile su veliki greben prepun jedinstvenog podvodnog života. Upravitelj parka Steffan Howe kazao je kako je ova regija bila poznata po predivnim krajolicima iznad vode, dok je ono što živi duboko ispod do sada bilo nepoznato. “Nedavnim istraživanjem sniman je morski život na dubini od 30 do 100 metara, a snimke su pokazale duboka grebenska staništa bogata životom i morske ekosustave koji su usporedivi s poznatijim australskim tropskim grebenskim područjima”, objasnio je Howe. Prostrani zidovi skrivaju spektakularne vrtove spužvi i koralja koji su nadmašili očekivanja znanstvenika, a dosad su uspjeli identificirati i kompleksni podvodni sustav dina viših od 30 metara koji se protežu do dva kilometara dužine. Područje nastanjuje i obilje ribljih vrsta od kojih i neke rijetke vrste poput australske barakude.
Znanstvenici i dalje analiziraju snimke novootkrivenog grebena kako bi utvrdili njegovu točnu duljinu i površinu te ustanovili koja područja su sigurna za ronjenje, vodeći računa o očuvanju ovog jedinstvenog ekosustava.