Olupina stara 213 godina pronađena na dnu jezera

83

Trojica američkih lovaca na olupine na dnu jezera Ontario pronašli su olupinu trgovačkog broda potonulog davne 1803. godine.

Radi se o 16 metara dugačkom jedrenjaku Washington koji je prevozio krzno i kućanske potrepštine preko Velikih jezera u kasnom 18. stoljeću. Potonuo je tijekom snažne oluje koja je zahvatila Velika jezera 1803. godine u blizini Oswega u državi New York, a peteročlana posada se utopila. Jedrenjak je ostao u izuzetno dobrom stanju zbog niskih temperatura i nedostatka kisika koji su spriječili truljenje. Pronašla su ga trojica strastvenih lovaca na olupine Jim Kennard, Roger Pawlowski i Roland ‘Chip’ Stevens pomoću sonara još krajem lipnja, a detaljna istraživanja tri tjedna kasnije pomoću daljinski upravljane ronilice  potvrdila su nalaz. Budući da se radi o velikom otkriću, tročlani tim otkrio je da nema namjeru izvlačiti olupinu, niti otkriti njenu točnu lokaciju široj javnosti. Daljnje istraživanje olupine prepustit će arheolozima budući da se radi o najstarijem očuvanom trgovačkom brodu ikada otkrivenom u jednom od Velikih jezera i slabo poznatom modelu jedrenjaka koji je plovio vrlo kratko vrijeme, a kasnije su ga zamijenili jedrenjaci s dva ili više jarbola. 
“Probijanje barijere 18. stoljeća nije važno samo psihološki, već bi olupina mogla otkriti najranije tehnike brodogradnje ikada viđene na Velikim jezerima”, kazao je Christopher Gillcrist, izvršni direktor Nacionalnog muzeja Velikih jezera.

+ posts